Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe wil je dat je laatste levensfase eruitziet?
    Rate this post

    Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is er gelukkig een kans dat je geneest. Maar soms is die kans op genezing er niet of niet meer en word je geconfronteerd met een naderend einde. En daarbij wil je graag zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving zijn met de mensen om je heen die je lief zijn.

    Wanneer dit thuis niet meer mogelijk is, is een hospice een goed alternatief. Een hospice is een gastvrij huis voor terminale zorg waar een huiselijke sfeer heerst. Het biedt zorg en ondersteuning aan mensen in de laatste fase van hun leven. In het ‘bijna-thuis-huis’ wordt de sfeer van je eigen thuissituatie zoveel mogelijk benaderd. Geen steriele ziekenhuistaferelen en bezoektijden, maar warme kleuren en de ruimte om je dierbaarste mensen zoveel je wilt om je heen te kunnen hebben.

    Bijna net als thuis
    Er zijn hospices waar alleen vrijwilligers werken en waar de medische zorg wordt verleend door de eigen huisarts en medewerkers van een thuiszorgorganisatie. Maar het kan ook zijn dat je kiest voor een hospice waar de verpleegkundige zorg wordt verleend door eigen verpleegkundigen en verzorgenden en waar een eigen arts in dienst is. Wanneer je je goed wilt voorbereiden, kun je een afspraak maken met het hospice bij jou in de buurt om kennis te maken en de sfeer te ervaren.

    Goede voorbereiding
    Wanneer je weet dat je niet meer beter wordt, is het goed om je voor te bereiden op de dingen die komen gaan. Het kan rust geven, wanneer je weet dat je bepaalde dingen goed geregeld hebt. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de keuze van een hospice, maar ook voor bijvoorbeeld je uitvaart. Het zal voor je omgeving niet altijd meevallen om hierover te praten. De ervaring leert dat de (zieke) persoon in kwestie vaak al verder is in het proces dan de mensen om je heen. Het kan soms moeilijk zijn om het gesprek over ‘doodgaan’ aan te gaan, er rust vaak een taboe op. Toch is het belangrijk dat je partner en/of kinderen op de hoogte zijn van je wensen en ideeën.

    Uitvaartwensen bespreken
    Sommige mensen zijn heel goed in staat om hun eigen uitvaart vorm te geven. Maar ook dan kunnen ze vaak de hulp van een uitvaartverzorger goed gebruiken om hun wensen of ideeën te bespreken (‘brainstormen’), uit te werken en vast te leggen. Wanneer de uitvaart geheel of gedeeltelijk is besproken en/of vastgelegd, geeft dat de persoon in kwestie meestal rust. Een veilig gevoel dat zijn of haar dierbaren onbezorgd achter gelaten worden.

    Maar lang niet iedereen is in staat om in deze emotioneel zware periode het naderende einde en de uitvaart met elkaar te bespreken. Helemaal moeilijk is het als mensen er alleen voor staan, want wie zorgt er dan voor dat de uitvaart volgens hun wensen gaat verlopen? Hoe moeilijk voor de persoon in kwestie ook, maar ook daar is een uitvaart­verzorger voor. Om te luisteren en te helpen in deze zware en moeilijke tijd. Samen toe te werken naar een mooi levenseinde. Tevens is het verstandig om vooraf een kostenbegroting voor de uitvaart te krijgen en naar de uitvaart­polissen te kijken. De uitvaartverzorger kan daar samen met u naar kijken en advies geven. Overigens heeft u volledige keuzevrijheid in welke uitvaartverzorger u mag begeleiden. De keuze is niet gebonden aan woonplaats of de verzekeringsmaatschappij waar u verzekeringen heeft lopen. Dus met wie heeft u een fijn gevoel?

    Keuzes
    Maak daarom eens een afspraak met een uitvaartverzorger. Hij of zij regelt niet alleen de uitvaart, maar is er ook om deze van te voren met u te bespreken en te helpen met vormgeven. Hoe wil je dat je uitvaart eruit ziet? Wil je gecremeerd of begraven worden? Vanuit de kerk of in de aula van de begraafplaats of crematorium? Wil je thuis of in een uitvaartcentrum opgebaard worden? In een kist of in een wade? Wil je misschien een ‘groene’ uitvaart? Moeten er rouwkaarten gemaakt worden en zo ja: wat moet er op komen te staan? Welke muziek mag er afgespeeld worden? Wie wil je dat er spreekt? Mogen er foto’s of video’s op je uitvaart getoond worden? Wil je misschien een eigen videoboodschap achterlaten?

    En misschien wel het belangrijkste: welke rol spelen je partner en/of je kinderen? Hebben zij een actieve bijdrage en welke dan? Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan je denkt. Niets is meer standaard. Altijd een vrije keus in crematorium, begraafplaats of opbaarlocatie. Je kan zelfs keuzes maken in het vervoer naar de begraafplaats. De uitvaart­verzorger helpt niet alleen om alles in kaart te brengen, maar wil ook inspireren, met als doel een uitvaart vorm te geven die bij je past en die eer doet aan de persoon die je was. Maak gerust eens een afspraak om bovenstaande zaken door te spreken. De uitvaartverzorger kan desgewenst ook alvast bepaalde wensen voor je vastleggen.

    Naar de notaris?
    Het is niet alleen de uitvaart wat goed geregeld moet worden, maar ook de afwikkeling van het overlijden en de nalatenschap. Is er een wilsbeschikking? Is er een testament? Zo ja: hoe wil je dat de afwikkeling van je nalatenschap wordt geregeld en staat dit goed in het testament? Zo nee: wie zijn de wettelijke erfgenamen en wil je ook dat zij je erfgenamen zijn?

    Wie gaat straks zorgen voor het huis? De kinderen? Is het voor de achterblijvers mogelijk alles zelf af te wikkelen of is er een verklaring van erfrecht nodig? Allemaal zaken welke je ook vooraf kan bespreken en regelen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply