Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wennen aan een patchworkgezin
    Rate this post

    Volgens de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming krijgen per jaar ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen (van wie bijna 60.000 nog minderjarig is) te maken met de echtscheiding van hun ouders. Dat is voor een kind al lastig genoeg, maar wanneer vader of moeder weer een nieuwe relatie krijgt met een partner die ook kinderen heeft, kan de situatie behoorlijk complex worden.

    Een patchworkgezin, ook wel samengesteld of stiefgezin genoemd, zorgt naast veel positiviteit ook vaak voor spanningen tussen de (stief)ouders en/of de kinderen. Het kind zal de nieuwe partner dikwijls als de oorzaak zien van het feit dat zijn ouders niet meer bij elkaar wonen. Hoe meer de stiefouder zal proberen om de ouderrol aan te nemen, hoe harder het kind zich zal verzetten; het heeft immers al twee ouders.

    Spanningen
    Het is één van de redenen waarom er spanningen in het gezin kunnen ontstaan. Verder heeft vaak iedereen in het stiefgezin een klein of groot rugtasje met verleden, op basis waarvan geacteerd wordt. Stiefouders nemen het zichzelf vaak kwalijk dat zij meer van hun eigen kinderen houden dan van die van hun partner. En van je eigen kinderen kan je meer hebben, hetgeen op zich heel natuurlijk is, maar hoe ga je ermee om?
    Wanneer de kinderen onderling ruzie maken, net als broers en zussen, gebeurt het nogal eens dat (stief)vader en (stief)moeder onderling in een discussie belanden. Verder is het voor de eigen ouder soms lastig als er een conflict is tussen het eigen kind en de nieuwe partner. Minstens één partij krijgt dan vaak het gevoel dat de andere partij voorgetrokken wordt. Uit onderzoek blijkt dat een patchworkgezin gemiddeld een paar jaar nodig heeft om in balans te komen.

    Mediator
    Voordat het echter zover is, kunnen de conflicten behoorlijk oplopen. Ze hebben invloed op je dagelijks functioneren en gezondheid, het kost energie. De problemen kunnen zelfs zo groot worden, dat het het einde van de relatie betekent. Ondanks de grote inzet van de nieuwe partners om het te laten slagen. Daarom kan het enorm helpen om de hulp van een mediator in te roepen. Op die manier leren de betrokkenen welke valkuilen ze kunnen verwachten, zodat ze deze eventueel kunnen vermijden. Wacht niet langer en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply