Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (2 stemmen)
  • Een knie op maat
    4/4 - (2 stemmen)

    Sinds 2012 maakt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen gebruik van de Signature-techniek voor het plaatsen van kunstknieën. Met deze moderne techniek wordt voor elke patiënt een op maat gemaakte mal gemaakt om de positie van de prothese te bepalen.

    Het vervangen van versleten knieën door protheses gebeurt al sinds de jaren zestig. Tegenwoordig plaatsen de Nederlandse orthopedisch chirurgen ongeveer 18.000 kunstknieën per jaar. Nu we met z’n allen steeds ouder en ook steeds zwaarder worden, zal dit aantal toenemen tot ongeveer 60.000 knieoperaties in 2030.

    Artrose
    Een gewrichtsaandoening die bij veel mensen voorkomt, is artrose (slijtage). ‘Hierdoor beschadigt of verdwijnt de gladde kraakbeenlaag’, vertelt dr. Bodo Iprenburg, ­orthopedisch chirurg in het WZA. ‘De gewrichtsvlakken glijden dan niet meer soepel langs elkaar, waardoor bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Een kunstknie kan dan een oplossing zijn. Het plaatsen van zo’n kunstknie is een precisiewerkje: als hij scheef zit, heeft de patiënt daar last van en gaat de prothese minder lang mee. Dankzij de Signature-techniek is die kans nihil.’

    3D-knie
    Iprenburg legt uit wat de techniek inhoudt: ‘Enkele weken voor de operatie krijgt de patiënt een MRI-scan van knie, ­enkel en heup. Op basis van deze MRI berekenen deskundigen met een speciaal computerprogramma de juiste stand van het been. Aan de hand daarvan maken ze een 3D-model dat precies op scheenbeen en dijbeen past. Net als een handtekening verschilt zo’n mal per mens; v­andaar de naam ‘signature’: het Engelse woord voor handtekening’. Met behulp van de mal kan de orthopedisch chirurg én de juiste maat van de prothese bepalen én deze exact op de goede plek plaatsen. Bij de traditionele kunstknieoperaties moet de arts tijdens de ingreep een pen in het boven- of onderbeen plaatsen om de prothese zo ­precies mogelijk ‘uit te lijnen’. Dit is belastender voor de patiënt, er is meer bloedverlies en de operatie duurt langer.

    Tachtig procent van de kunstknie-operaties in het WZA gaat tegenwoordig volgens deze techniek. Helaas is Signature niet mogelijk bij mensen met pennen in het lichaam, omdat zij niet in de magneetvelden van de MRI kunnen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply