Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Wat doet ziekte met jou?
    Rate this post

    Als huidtherapeut krijg je in de praktijk te maken met emoties van je patiënten. De omgang met bijvoorbeeld borstkankerpatiënten, hun verdriet over de verminking van het eigen lijf, heeft onmiskenbaar invloed op je. Het aanraken en de behandeling kan de emoties van de patiënt versterken. Wat doe je dan? Wat doet het jou? Hoe ga je daarmee om?

    Een aantal voorbeelden zijn patiënten met een open wond, kanker in het hals-nekgebied, lymfoedeem en lipoedeem, prostaatkanker, verminkende (ontsierende) littekens, amputatie, acne, een slechte huid, kalknagels, pigmentaties, overbeharing en wonden. Alle ziektebeelden die wij als huidtherapeuten behandelen, hebben als kenmerk dat er voor de patiënt iets verandert of al veranderd is.

    Nazorg oncologie
    De nazorg voor oncologie die veel voorkomt in onze praktijken kent vele kanten. Vanuit de patiënt gezien is er meestal een verminking. Of het nu gaat om borstkanker, vulvakanker, prostaatkanker of kanker van of bij een ander lichaamsdeel: het leven voor je ziekte en na je ziekte is totaal verschillend en wordt nooit meer hetzelfde. De kijk op de wereld vanuit de patiënt verandert. En niet alleen bij de patiënt, maar ook bij iedereen in de omgeving van de patiënt. Je kunt dit rustig vergelijken met rouwprocessen.

    Lichamelijke problemen
    Wat zijn dan de problemen waar men tegenaan loopt? Dat zijn lichamelijke problemen als een trekkend litteken, een ontsierend litteken, constante pijn, constante vermoeidheid, problemen rondom seksualiteit en problemen rondom re-integratie in je werk, om een paar voorbeelden te noemen. Wanneer ben je dan patiënt-af? Er is onbegrip van je partner, familie, vrienden en je omgeving. Wil je wel of niet over je ziekte praten? Dat kan verschillen per dag en je gemoedstoestand van de dag.
    Als we het hebben over wonden of een open been, dan heeft dit ziektebeeld een gigantische impact op je leven. Er is veel verzorging nodig en het ziekteproces duurt vaak lang. Heb je zorgen of de wond wel dichtgaat? Een wond die ruikt, is voor de omgeving vervelend en werkt beperkend in de sociale contacten.

    Emotionele problemen
    Met name littekens in het gelaat zorgen voor emotionele belevingen. Mensen ‘kijken’ er altijd naar!
    Hetzelfde geldt voor pigmentafwijkingen in het gelaat.
    Acne is een veelvoorkomend probleem bij pubers en kan zorgen voor een negatief zelfbeeld. Goede therapie en zelfzorg rondom de acne kan alles ten positieve keren.
    Zelfs het hebben van kalknagels kan voor een patiënt een groot probleem zijn, evenals een slechte huid door wat voor oorzaak dan ook.

    Behandeling en begeleiding
    In de praktijk van de huidtherapeut is behalve de behandeling van deze ziektebeelden heel veel tijd voor de geestelijke begeleiding van alle processen rondom de bovengenoemde ziektebeelden. Dit is een normaal onderdeel van de behandeling. Dan kun je het hebben over verlies, machteloosheid en soms het doorbreken van taboes; zeker als de omgeving afhaakt!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply