Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vogels van verdriet
    Rate this post

    ‘Je kunt niet tegengaan dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar.’ Dit prachtige ­Chinese gezegde maakt duidelijk dat het verlies van een dierbare soms onvermijdelijk is, maar dat je dit uiteindelijk, door op een gezonde manier te rouwen, wel een plek kunt geven. Dat je in staat blijft jezelf het geluk in het leven te gunnen.

    Bij geen enkel mens verloopt het proces van rouw ­hetzelfde. Grofweg zijn er vier fasen waar iedereen doorheen gaat. Deze fasen zijn het beseffen van het verlies, het ervaren van allerlei gevoelens om het verlies, ­aanpassen aan de situatie zonder de overledene en de aanvaarding en oppakken van de draad van het leven. Als rouwverwerking stagneert, blijf je vaak hangen in één van deze fasen. Dit kan zich manifesteren in de vorm van psychische en lichamelijke klachten. Je blijft je bijvoorbeeld radeloos voelen. Je wilt wel verder, maar het lukt niet. Wat nu?

    Begeleiding voor jou
    Rouwpraktijk RouwNouw biedt rouwbegeleiding in de vorm van individuele begeleiding, gezins- en familiebegeleiding, overige systeembegeleiding en rouwgroepen. Dit betekent dat je terecht kunt voor begeleiding bij wat het verlies van je dierbare voor jou betekent en wat deze ingrijpende verandering in het dagelijks leven met je doet. Dit is zowel voor volwassenen als voor jeugdigen. In veel situaties sterft er een dierbare in een gezins- of familiesituatie. Dit maakt dat gezins- of familieleden met hetzelfde verlies te maken hebben. Dit vaak vanuit een verschillende relatie met de overledene. Als in een gezin iemand overlijdt, is dit voor de rouwende zijn of haar partner, vader, moeder, broertje of zusje. Ook kan er sprake zijn van schoon, stief- of pleegfamilie. Binnen families kan er tevens sprake zijn van rouwen om een kleinkind, opa, oma, oom, tante, nicht, neef of andere dierbare. Ook kunnen mensen verdriet en gemis ervaren bij het overlijden van vrienden, collega’s, een medeleerling, leerkracht, buren, enzovoort. De mate van rouw en de behoefte aan rouwbegeleiding hangt vaak af van jouw relatie met de overledene. Na verlies van een dierbare in welke relatievorm dan ook kun je terecht bij rouwpraktijk RouwNouw. Zo kun jij stappen maken om je rouw en dagelijks leven samen vorm te geven.

    Een vergoeding via de zorgverzekeraar uit het aanvullende pakket is mogelijk.

    Rouwbegeleidster Miep Burger aan het woord
    ‘Ik ben 43 jaar, moeder van 2 kinderen en ik heb in mijn 20 jaar hulpverlenerservaring veel kinderen, ouders en andere volwassenen in rouw begeleid. In 2011 is mijn man overleden waardoor ik naast de vele ervaringen binnen mijn werk ook zelf heb ondervonden wat het is om een dierbare te verliezen. Ik heb vele lichamelijke en emotionele reacties zelf ervaren, waarbij er zware periodes zijn geweest. Ook al zijn deze periodes gebruikelijk na het overlijden van een gezinslid of familielid, het maakt het omgaan met bijvoorbeeld verdriet, boosheid en al wat praktisch geregeld moet worden er niet makkelijker op. Bij het overlijden van een naaste verandert er meestal veel. Naast het gemis zijn ook de gedwongen veranderingen reden tot rouw.

    Rouwen is gezond, maar hulp is vaak meer dan welkom!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply