Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Baarmoederkanker of niet?
    Rate this post

    Rond de 1.900 vrouwen krijgen per jaar de diagnose ‘baarmoederkanker’. Deze vorm van kanker is goed te behandelen, mits die vroeg wordt ontdekt. Waar moeten vrouwen op letten? Marjan Keizer, gynaecoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden met oncologie als aandachtsgebied, geeft antwoord.

    Baarmoederkanker is de kanker die zich in het baar­moederslijmvlies bevindt. Er bestaan meerdere soorten kanker rondom de baarmoeder, maar baarmoederkanker is het meest voorkomend. Het verschil met baarmoederhalskanker is de locatie. Keizer zegt hierover dat baarmoederkanker meestal uitgaat van het slijmvlies van de baarmoeder. ‘Baarmoederkanker uit zich met duidelijke symptomen, zoals vaginaal bloedverlies op momenten dat het niet hoort’, aldus Keizer. ‘Vooral vrouwen na de overgang die ineens gaan bloeden, moeten zich melden bij de huisarts. Dit is de grootste risicogroep. Een ander symptoom kan zijn dat de afscheiding anders is dan anders.’
    Er zijn vrouwen die een verhoogde kans op baarmoederkanker hebben. Deze groep bestaat uit vrouwen die na de menopauze bloedverlies hebben, vrouwen met over­gewicht, vrouwen die roken, vrouwen die nooit kinderen hebben gehad, en ook erfelijke factoren spelen een rol. Baarmoederkanker is veelal afhankelijk van oestrogeen, een lichaamseigen stof.

    Nieuw zorgpad
    De zorgverleners van het MCL hebben een multidisciplinair zorgpad geïntroduceerd in het ziekenhuis. Daarin zijn afspraken gemaakt met meerdere specialisten en de huis­artsen over hoe te handelen bij baarmoederkanker. Deze geeft meer duidelijkheid voor de patiënt. ‘Mochten er vrouwen bij de huisarts komen met bloed­verlies na de overgang, dan kan de huisarts patiënten binnen tien werkdagen naar het MCL verwijzen. Mocht de huisarts een sterkere verdenking hebben op baarmoederkanker, dan kan de huisarts ons bereiken via de telefoon en kunnen vrouwen versneld binnen vijf werkdagen naar het MCL.’ Het nieuwe zorgpad geeft meer duidelijkheid voor de patiënt en alle betrokken hulpverleners over de doorlooptijden van onderzoek en behandeling. ‘Wachten op de uitslag bij mogelijk kanker is het ergste wat er bestaat. Mede hierom hebben wij de nieuwe regels vastgelegd. Nu weten mensen sneller waar zij aan toe zijn. Overigens hebben de meeste vrouwen met onverwacht bloedverlies gelukkig geen kanker!

    Behandeling
    Mocht er na onderzoek baarmoederkanker worden vast­gesteld, dan begint er een behandeltraject. Binnen het MCL zijn er twee gynaecologen met oncologie als aandachts­gebied (GOA): Marjan Keizer en Mirjam Apperloo. Zij werken nauw samen met twee oncologieverpleeg­kundigen. Vrouwen met baarmoederkanker worden in principe door dit team begeleid op de polikliniek gynaecologie. De behandeling van baarmoederkanker bestaat uit het operatief verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken. Soms is er naar aanleiding van het pathologisch onderzoek nog reden voor nabehandeling, meestal is dat bestraling. De kans op overleven na deze vorm van kanker is groot, mede doordat het zich vroeg uit.

    Blijf niet wachten
    Mocht je last hebben van bloedingen op momenten wanneer dit niet hoort, bel dan met je huisarts. Zorg dat je er op tijd bij bent!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply