Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 4 soorten dameshorloges
    Rate this post

    Waar een horloge vroeger vooral diende om de tijd te checken, is het door de jaren heen meer en meer een modeding geworden. Een dames horloge vormt een mooie aanvulling op andere sieraden en kan een outfit complementeren. Met de opkomst van de smartwatch hebben horloges er nog veel meer functies bij gekregen. Welke soorten horloges zijn er nu eigenlijk precies? Hieronder staan ze op een rij.

    Het analoge horloge
    Bij een analoog horloge lees je de tijd af aan de hand van de wijzers die op een wijzerplaat de uren, minuten en (soms) seconden aangeven. Het traditionele horloge dus. Deze is nog steeds razend populair, ondanks dat er tegenwoordig horloges op de markt zijn die veel meer kunnen. Een analoog horloge oogt tijdloos en is perfect voor iedereen die niet op allemaal digitale snufjes zit te wachten.

    Tussen alle analoge horloges is er veel keuze. Kies je bijvoorbeeld voor een leren bandje of eentje met schakels? Bovendien zijn er verschillende soorten aandrijvingen van uurwerken:

    – Quartz-horloges. Deze horloges werken op batterijen. De energie van de batterijtjes zet het ingebouwde Quartz-kristal om in trillingen. Doordat de frequentie heel nauwkeurig is, zijn Quartz-horloges heel precies in de tijdsaanduiding. De batterij heeft eens in de paar jaar vervanging nodig.
    – Solar horloges. Deze horloges werken op licht, zowel van de zon als kunstmatig. Door middel van een zonnecel in de wijzerplaat wordt licht omgezet in energie. Daarom blijft je horloge gewoon nog werken als je zonder licht zit. Afhankelijk van het horloge kan dat dagen tot maanden duren. Op de wijzerplaat kun je steeds zien hoe vol je batterij nog is.
    – Automatische horloges. Het uurwerk van deze horloges wordt aangedreven door beweging van je pols of arm. Door de bewegingen wordt het veertje in het uurwerk opgewonden, waardoor de wijzers blijven draaien en jou de tijd aangeven. Vaak zijn er een minimum aantal bewegingen nodig, gemiddeld 600 tot 800 rotaties. Dat is over het algemeen goed haalbaar, mits je het horloge dagelijks draagt. Een automatisch horloge is daarom duurzaam, maar over algemeen minder nauwkeurig. Bovendien hangt er een iets hoger prijskaartje aan.

    Het digitale horloge
    Een digitale horloge is een horloge met een tijdsweergave in vier of zes cijfers en zonder wijzers. Dit horloge zag het levenslicht al aan het eind van de negentiende eeuw in de vorm van een zakhorloge. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, slaat digitaal op de tijdsaanduiding en niet op het soort scherm. Tegenwoordig zie je steeds meer digitale horloges met andere functies naast klokkijken, zoals een stopwatch, alarm en timer.

    Veel digitale horloges zijn Quartz-horloges, maar er zijn ook exemplaren die werken op zonne-energie. Daarnaast kun je kiezen wat soort bandje je wilt: kunstof, silicone, leer of staal. Digitale horloges zijn zowel handig als stijlvol en vaak geliefd om de retro-uitstraling.

    Het hybride horloge
    Een hybride horloge zit tussen een analoog horloge en een smartwatch in. Deze horloges hebben een klassieke vormgeving en een traditionele wijzerplaat. Daarom zie je soms niet meteen dat dit type horloge veel handige extra functies heeft. Zo kan een hybride horloge je op de hoogte stellen van berichtjes die op je telefoon binnenkomen en meet het de stappen die je op een dag zet.

    Een hybride horloge biedt uitkomst voor iedereen die twijfelt tussen een ouderwets en een smartwatch. Een hybride horloge ziet er gelikt uit, maar kan wel een stuk meer dan je alleen de tijd vertellen. Het batterijtje van een hybride horloge dien je ongeveer om zes maanden te vervangen.

    Het slimme horloge
    Slimme horloges (de smartwatch) zijn een verlengstuk van je smartphone. Met een smartwatch kun je onder andere bellen, berichtjes versturen en ontvangen, muziek luisteren, navigeren, meer inzicht krijgen in je conditie en snelheid, contactloos betalen en apps downloaden. Je hoeft je telefoon dus veel minder vaak uit je broekzak te halen. Zo gaat de batterij van je smartphone veel langer mee, want het slurpt energie om het scherm van je telefoon steeds aan te zetten. Je hoeft je smartwatch slechts eenmalig via bluetooth met je smartphone te verbinden, maar je telefoon moet wel in de buurt zijn voor bepaalde functies.

    Voorheen was een veelgehoorde kritiek op de smartwatch dat ze duur en lelijk zijn. Hier is de afgelopen jaren veel verandering in gekomen. De modellen worden steeds mooier en er zijn ook steeds meer betaalbare varianten op de markt: vanaf €200,- heb je al een prima model. Een hogere prijs houdt meestal wel in dat er meer functies op zitten, dus houd daar rekening mee.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply