Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 5 Tips bij hypotheek verhogen voor verbouwing
    Rate this post

    De woningmarkt zit al tijden behoorlijk op slot. Veel mensen waarvan de woonwensen veranderd zijn, kunnen daardoor momenteel niet een andere geschikte woning binnen hun budget vinden. Een verbouwing van de huidige woning is dan ook een erg populaire oplossing. Maar hoe financier je dit? Een verbouwing kan immers een behoorlijk kostbare aangelegenheid zijn. Spaargeld gebruiken is niet altijd mogelijk of wenselijk. Zeker nu de huizenprijzen erg gestegen zijn de afgelopen jaren, wordt er daarom steeds vaker gekozen voor het verhogen van de hypotheek. Hieronder lees je vijf tips als je dit van plan bent.

    1. Profiteer van de lage hypotheekrente
    Een hypotheek is alleen te verhogen als er overwaarde is. Dat wil zeggen dat je woning meer oplevert bij de verkoop, dan de hoogte van de hypotheek is. Overwaarde krijg je door stijgende huizenprijzen en aflossing van de hypotheek. Het verhogen van de hypotheek voor een verbouwing kan onderhands of door het afsluiten van een tweede hypotheek. Vooral voor deze laatste optie wordt veel gekozen om te kunnen profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

    2. Hypotheek verhogen bij verbouwingskosten van meer dan 25.000 euro
    Aan het verhogen van de hypotheek zijn kosten verbonden. Hierbij moet je denken aan gemiddeld 400 euro aan taxatiekosten, 600 euro aan notariskosten en 2000 euro afsluitingskosten. Een extra hypotheek is vanwege deze kosten alleen interessant bij verbouwingsbedragen van meer dan 25.000 euro. Zijn de kosten lager, dan kun je beter kiezen voor een verbouwingslening en zo geld lenen voor een verbouwing.

    3. Vraag een taxatierapport aan om de maximale verhoging te bepalen
    Sommige hypotheekverstrekkers berekenen de hoogte van de extra hypotheek op basis van de WOZ-waarde. Deze loopt echter wel altijd een jaar achter op de actuele waarde. Met de snel stijgende woningwaardes de afgelopen jaren geeft een taxatierapport daarom een beter beeld van de reële waarde.

    4. Voordelen bij energiebesparende maatregelen
    De duurzaamheid van woningen is een belangrijk onderwerp tegenwoordig. Een energiezuinige woning blijft in de toekomst meer waarde behouden, en de bewoners hebben lagere energielasten. Hypotheekverstrekkers bieden daarom enkele voordelen als het gaat om een verhoging van de hypotheek voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je zes procent bovenop de woningwaarde extra lenen, en bieden een aantal hypotheekverstrekkers korting op de hypotheekrente bij energiebesparende maatregelen.

    5. Bereken je maximale hypotheek
    De afgelopen jaren zijn de leennormen aangescherpt, om het risico op betalingsproblemen te verkleinen. Je maximale hypotheek kan hierdoor anders uitvallen dan een aantal jaar geleden. Zeker als je tussentijds minder bent gaan verdienen. Anderzijds zijn er ook wel veel meer mogelijkheden voor ondernemers, en is het inkomen van een partner zwaarder mee gaan tellen in de berekening van de maximale hypotheek. Bereken daarom met je huidige inkomen(s) hoeveel je je hypotheek kunt verhogen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply