Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 5 vragen over een maagverkleining
    Rate this post

    Bij het RKZ Obesitascentrum worden jaarlijks meer dan 600 patiënten met overgewicht geopereerd. Veel patiënten hebben vragen over deze ingreep. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

    Wat houdt het traject van het RKZ Obesitascentrum in?
    Tijdens de operatie verkleint de chirurg de maag tot de grootte van een kiwi en wordt de dunne darm vastgemaakt aan de verkleinde maag. Uit onderzoek blijkt dat alleen een operatie niet genoeg is om blijvend af te vallen. Daarom wordt samengewerkt met andere partijen. Zij bereiden patiënten voor op de operatie, geven informatie over een gezonde levensstijl en begeleiden patiënten na de operatie.

    Wat kunnen jullie met een eerder geplaatste maagband?
    Wanneer een patiënt veel last heeft van een eerder geplaatste maagband, kan het RKZ Obesitascentrum deze verwijderen. Helaas komen veel patiënten dan wel weer aan. Daarom adviseert de chirurg vaak om het traject in te gaan voor een maagverkleining. In één operatie wordt de maagband verwijderd én de maagverkleining uitgevoerd.

    Wanneer worden patiënten geopereerd?
    Dit is de meest gestelde vraag bij het RKZ Obesitascentrum. Patiënten worden geopereerd als:
    – het voortraject voor de operatie is afgerond
    – de chirurg na een gesprek met de patiënt akkoord is
    – de anesthesioloog akkoord is over de narcose
    – er geen onderzoeken meer lopen bij een andere behandelaar
    Meestal worden patiënten die aan deze eisen voldoen binnen zes weken na het afronden van het voortraject ingepland voor een operatie.

    Hoe lang moeten patiënten herstellen na een operatie?
    De herstelperiode ligt tussen de drie en zes weken. Dit hangt af van het werk dat iemand doet. Voor iemand met actief fysiek werk, bijvoorbeeld in de zorg of de bouw, duurt het herstel langer. Voor minder intensief werk is de herstelperiode korter. In de herstelperiode kunnen wondjes goed genezen en kunnen patiënten wennen aan de nieuwe levensstijl.

    Wat als er heel veel huid overblijft na het afvallen?
    Niet alle patiënten houden veel huid over na het afvallen. Een aantal helaas wel. Een plastisch chirurg kan de overtollige huid verwijderen. Maar let op: de meeste zorgverzekeraars vergoeden deze operatie niet. Het is daarom verstandig om hier zelf voor te sparen. Verder moeten patiënten ook aan een aantal eisen voldoen, waardoor zo’n operatie vaak pas twee jaar na de maagverkleining mogelijk is.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply