Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Als je kind niet goed eet…
    Rate this post

    Eet- en drinkproblemen kunnen zichtbaar zijn bij het zuigen uit de borst of fles, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken. Een kind kan ook afwijkende voedings­reflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkproblemen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Ook kan het zo zijn dat de overgang naar vast voedsel moeizaam verloopt.

    Er kunnen verschillende oorzaken voor eet- en drinkproblemen zijn. De baby is bijvoorbeeld te vroeg geboren en heeft nog onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen om te zuigen en te slikken. Soms is het slikmechanisme verstoord door een beschadiging van mond of keel, of de besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert niet goed. Soms kan het kind wel slikken, maar wil het dat niet, om verschillende redenen.
    Het kan ook zijn dat een kind de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen krijgen dan sondevoeding. Bij sondevoeding wordt de voeding door een slangetje in de maag gebracht. Gedurende de periode van sondevoeding oefent het kind zijn mond- en tongspieren weinig. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van het zuigen, slikken, afhappen en kauwen. Dat heeft weer een negatieve invloed op de spraakontwikkeling. Als tijdens eten en drinken de mond- en tongspieren niet goed bewegen, is er kans op problemen bij de vorming van spraakklanken. Bij het spreken worden immers dezelfde spieren gebruikt als bij eten en drinken. Tijdens de logopedische behandeling wordt de eventuele afwijkende reflexactiviteit tegengegaan en de gevoeligheid in en rond de mond verminderd. De spierspanning bij de mond wordt gereguleerd. Hierdoor zal het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van het kind.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply