Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Als praten, eten of slikken niet meer vanzelfsprekend is
    Rate this post

    Als gevolg van een tumoroperatie in de mond- of keelholte kunnen er problemen met het slikken, de stem, de ademhaling en/of het spreken ontstaan. Niet alleen vlak na de operatie, maar ook daarna.

    Om deze klachten zo veel mogelijk te verminderen kun je de logopedist inschakelen. ‘Veel mensen hebben de eerste week na de operatie een tracheacanule en een voedingssonde om de operatiewonden de gelegenheid te geven te helen’, weet Nicole De Laet. Net als haar collega uit de logopediepraktijk Winterswijk in Dordrecht is zij gespecialiseerd in oncologische spraakproblemen. ‘De aard van de klachten en problemen na de operatie is sterk afhankelijk van de plaats van de operatie en de reconstructie. Hierdoor kunnen de klachten per persoon nogal verschillen. In alle gevallen zullen wij zoveel mogelijk specifieke problemen proberen te verhelpen en/of verminderen. Omdat we verbonden zijn met een oncologisch netwerk en daarin samenwerken met een heel team waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn, kunnen we heel goed op veel klachten inspelen.’ De rol van een logopedist gaat veel verder dan alleen het weer goed leren praten en articuleren. ‘Denk bijvoorbeeld aan mondhygiënische adviezen, tips over de ademhaling, oefeningen bij eet- of slikproblemen of het verbeteren van de mondmotoriek. Je kunt een logopedist ook raadplegen voor het leren gebruiken van andere communicatiemiddelen wanneer het niet meer mogelijk blijkt om te kunnen praten. Daarnaast zijn we er niet alleen voor het ­begeleiden van de patiënt zelf, maar kunnen we zijn of haar partner, familie, werk en/of mantelzorgers ook adviseren over een veranderde communicatie.’
    Logopedische behandelingen worden vanuit het basispakket vergoed. Je hebt hiervoor wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply