Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Begrip voor jouw situatie
    Rate this post

    Wanneer je in een ziekenhuis komt, dan ben je afhankelijk van anderen: verpleegkundigen, verloskundigen en artsen. Misschien heb je een eenvoudige vraag of een jaarlijkse controle en ken je je arts al. Misschien heb je er lang over gedaan om de stap te nemen om naar het ziekenhuis te gaan. Mogelijk zie je op tegen het onderzoek. Je kunt je zorgen maken over je gezondheid of over de toekomst van jezelf of van je kind. Je kunt ernstige klachten hebben die naar zijn voor je dagelijks leven en je gezin. Je kunt ziek zijn en opgenomen ­worden. Iedereen komt in een kwetsbare positie. Voor de één geldt dit meer en voor de ander wat minder.

    Tjongerschans is een warm, mensgericht ziekenhuis waar bevlogen medewerkers veilige en vertrouwde zorg bieden. Naast alle basiszorg is er in Tjongerschans speciale aandacht voor de oudere patiënt in het ziekenhuis. Maar ook aan het begin van het leven kun je als het nodig is excellente zorg van onze medewerkers verwachten. Zij zijn namelijk verpleegkundige, verloskundige, gynaecoloog of kinderarts geworden, omdat ze je graag helpen. Ze hebben begrip voor je situatie. Juist het kwetsbare en het bijzondere rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, bevalling en kinderen spreekt hen aan. Ze krijgen veel positieve reacties terug en zo houden ze plezier en passie in het werk.

    Samen beslissen
    Maar ook de technische kant spreekt ze aan. Zo worden er bijvoorbeeld teamtrainingen voor acute verloskunde georganiseerd, actief nascholing gevolgd en elke dag opnieuw van elkaar geleerd. Zo blijven ze up to date en kan de nieuwe kennis gebruikt worden om zorg te verbeteren. In Tjongerschans zetten we onze deskundigheid in om jou te helpen bij je beslissingen. We werken volgens het begrip ‘samen beslissen’; ook wel ‘shared decision making’ genoemd.

    Keuzes
    Als je bij ons op de polikliniek bent, dan kom je vaak voor een beslissing te staan. Kies je wel of niet voor een operatie? Welke behandeling past het beste bij jouw situatie? Is Ritalin (bijvoorbeeld in overleg met een kinderarts) nou wel of geen goede keus voor je kind? Het zijn allemaal belangrijke vragen en een beslissing is lang niet altijd gemakkelijk. Hoe doe je dat?

    Twee deskundigen
    Wij gaan ervan uit dat er twee deskundigen zijn: de arts en jijzelf. De arts heeft medische kennis en ervaring. Je arts kan inschatten of bepaalde risico’s voor jou gelden. En jij weet hoe je je voelt en wat je eerdere ervaringen zijn. Wat je eigen voorkeur is en hoe je in het leven staat. Om je bij je beslissing te helpen, moet de arts weten wat voor jou belangrijk is. Wat je verwacht, wat je hebt meegemaakt en hoe je denkt over verschillende mogelijkheden. Je arts vraagt dus niet alleen naar je klachten, maar ook naar je persoonlijke ideeën.

    Goede informatie
    Soms is het dan duidelijk dat een bepaalde beslissing het beste voor je is. Maar vaak zijn er meer oplossingen ­mogelijk. Het is belangrijk dat je samen met je arts bespreekt wat je mag verwachten van je keus. Wat de voor- en nadelen zijn en wat er belangrijk is in jouw situatie.

    Neem de tijd
    Het is goed om daarna tijd te nemen. Wij doen ons best om je goede informatie mee te geven. Dan kun je thuis met je partner of je kind dat opnieuw bekijken. Zet je vragen op een rij. Dan kun je op jouw moment samen met je arts tot een beslissing komen die bij jou of je kind past.

    Niet zelf beslissen?
    Als je liever niet zelf beslist, dan geeft de arts je een advies. Maar ook dan wil de arts wat meer van je weten om een advies te geven dat zo goed mogelijk past bij jouw persoonlijke situatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply