Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Behandeling genitaal gebied na prostaatkanker vaak taboe
    Rate this post

    Prostaatkanker is kanker die zich ontwikkelt in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Prostaatkanker komt bij één op de tien (vaak oudere) mannen voor. Na het verwijderen van de prostaat worden ook vaak lymfvaten en lymfklieren geraakt of beschadigd. Huid- en oedeemtherapie brengt dan vaak verlichting.

    Clara Feenstra over de behandeling ná de operatie: ‘Na de verwijdering van de prostaat ontstaat vaak een beschadiging, waardoor er oedeem (zwelling) in de balzak en/of het bovenbeen kan optreden. Wat veel patiënten niet weten, is dat deze zwelling te verhelpen is met huid- en oedeem­therapie. De behandeling van het genitaal gebied is nog vaak een taboe. Wij kunnen met lymfdrainage, huid­verzorging, lymftaping en het aanmeten van een compressie­broek en/of therapeutische elastische beenkous deze vervelende zwelling kleiner laten worden.

    Het lymfstelsel en behandeling
    Om het behandelproces duidelijk te maken, zetten we de feiten op een rijtje. Eerst wat uitleg over het lymfstelsel. Grote en kleine lymfvaten vervoeren vocht uit de weefsels langs diverse lymfklieren terug naar de bloedbaan. Lymfklieren reinigen het lymfvocht door de schadelijke bacteriën te vernietigen en stoffen te verwijderen die niet thuishoren in het lichaam. Door de beschadigingen na de operatie kunnen de lymfvaten in het gebied van het scrotum en de liezen het lymfvocht niet meer afvoeren en ontstaat er een zwelling of vochtstuwing; het zogenaamde ‘lymf­oedeem’. De huid is dan ook vaak droog en grof van structuur, waardoor de kans op wondroos toeneemt. Wij passen dan een simpele huidverzorging toe die vaak afdoende is. Met een speciale techniek brengen we vervolgens speciale tape aan op de huid, zodat het vocht uit dit gebied vervoerd wordt naar lymfvaatjes die wél functioneren. Er wordt dus een omweg gemaakt voor het vervoer van dit lymfvocht. Deze techniek noemen we ‘lymftaping’. Met nog een andere speciale techniek, de zogenaamde ‘lymfdrainage’, masseren we het gebied om vocht te verwijderen. Om het resultaat van deze behandeling te behouden, adviseren wij om een compressiebroek of beenkous te dragen. Deze broek geeft voortdurend lichte druk op een niet goed functionerend lymfstelsel. Deze methode wordt in al onze vestigingen aan­geboden’, aldus Feenstra.

    Kanker in hoofd-halsgebied
    Een andere behandeling die vaak onderbelicht blijft, is de nazorg van kanker in het hoofd-halsgebied. Ongeveer 3% van alle mensen die kanker krijgen, krijgt deze ziekte in het hoofd-halsgebied. Te denken valt aan keelkanker, wangkanker, kanker in de kaak en nog meer varianten.
    De operaties die volgen, zijn heftige en vaak verminkende operaties. Rondom deze patiënten staat een multidisciplinair team voor behandelingen. Te denken valt aan de diëtist, logopedist, plastisch chirurg, psycholoog, tandarts en huidtherapeut.
    Bij een operatie in dit gebied worden vaak veel lymfklieren verwijderd en veel lymfbanen doorgesneden. Daarna volgt intensieve radiotherapie. De therapie die toegepast wordt, is dezelfde als die eerder beschreven werd bij de nabehandeling van prostaatkanker, namelijk oedeemtherapie gecombineerd met huidverzorging, manuele lymfdrainage, lymftaping en eventueel compressie. Vanzelfsprekend behoort psychische ondersteuning ook tot deze therapie!

    Bel voor meer informatie 0174-630950 of kijk op
    www.clarafeenstra.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply