Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bekken (bodem) klachten er is wat aan te doen!
    Rate this post

    Al geruime tijd voorziet het ProFundum Instituut in ­Dordrecht iedereen van informatie over bekkenbodem­gerelateerde onderwerpen. Alles wat met de bekken­bodem te maken heeft, is vaak lastig te bespreken, een erg taboegevoelig onderwerp, want het gaat over plassen, poepen, vrijen en pijn in dit gebied. En daar heb je het nu eenmaal liever niet over. Wij willen dat graag veranderen door het bespreekbaar te maken en mensen te bewegen er iets aan te doen. Heel veel mensen hebben bekkenbodemproblemen; daarom deze informatie!

    Bekkenbodemspieren zitten onderin je bekken en hebben daardoor belangrijke taken waar je de hele dag mee te maken hebt. Als je bekkenbodem het niet goed doet, kun je problemen krijgen zoals urine- of ontlastingsverlies, verzakkingsklachten, pijn bij het vrijen of niet kunnen klaarkomen en ‘gewoon’ pijn in het bekkenbodemgebied. Onze bekkenfysiotherapeuten kunnen je onderzoeken, adviseren en waar mogelijk behandelen. Hoe sneller je een bekkenfysiotherapeut vraagt om advies, hoe beter het is. Veel klachten kunnen worden opgelost of worden verminderd.

    Second opinion
    Omdat er veel kennis en ervaring (en een groot netwerk) aanwezig is in ons team worden ook regelmatig second opinions uitgevoerd. Dat kan op er verzoek van jouzelf, maar ook van de huisarts of medisch specialist. Er volgt dan een uitgebreid verslag en een advies. Als bekkenfysiotherapie het advies is, wordt voor mensen die verder weg wonen gezocht naar een bekkenfysiotherapeut in de buurt.

    Bekkenpijn rond de zwangerschap
    Er gebeurt veel in je lichaam als je zwanger bent. Je wordt niet alleen zwaarder, maar de hormonen zorgen ervoor dat de banden verzwakken; overal, maar je merkt het in je lage rug, bekken en/of heupen. Je wordt minder stabiel en je waggelt soms. Men noemt het ‘bekkeninstabiliteit’, maar dat klopt niet. Dat verweken van de banden gebeurt namelijk bij iedere zwangere, maar niet iedereen krijgt last. De officiële naam is dan ook ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’: pijn in je bekken in de periode rond je zwangerschap. Zwangeren met bekkenklachten worden bij aanmelding zo snel mogelijk gezien. Naast de voorlichting rond hoe je ­gemakkelijker kunt wisselen van houding kijken we ook naar je heupen en bekken. Het klinkt gek, maar in de heupen zit vaak een bewegingsbeperking die je niet verwacht, maar die het lopen moeilijk maakt. Kleine stapje lopen maakt dit alleen maar erger. We leren vrouwen de juiste spieren te stretchen en een balans te vinden in activiteit en rust. Als er bijkomende bekkenbodemklachten zijn, zoals urine- of ontlastingsverlies, nemen we dat natuurlijk mee. We hebben ter ondersteuning een mooie gratis app ontwikkeld, genaamd ‘Bekkenbodem’.

    Bekkenpijn ontstaat doordat spieren rond je bekken niet meer spontaan doen wat ze moeten doen. Daar kun je best veel aan doen, als je maar weet hoe. Het belangrijkste advies is: maak een afspraak met een bekkenfysiotherapeut! Wacht niet te lang, want hoe eerder je de juiste adviezen en behandeling krijgt, hoe beter.

    Stuitpijn
    Een ander belangrijk probleem is de stuit. Soms gebeurt het dat tijdens de bevalling de stuit een tik krijgt en de kraamvrouw niet kan zitten (of je bent gewoon domweg gevallen). Gelukkig kunnen we zonder inwendig onderzoek de stuit eenvoudig mobiliseren naar de juiste stand. De vrouw voelt daar niets van, maar merkt direct dat ze weer normaal kan zitten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply