Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ben jij een emotie-eter?
  Rate this post

  Eten is emotie, maar betekent dit nu dat eten automatisch emotie-eten is? Eigenlijk eet iedereen weleens te veel. En sommigen misschien regelmatig tot vaak. Iedereen is uniek en daarom zijn er legio redenen waarom iemand te veel eet. Toch is uit onderzoek gebleken dat emotie te veel eten kan veroorzaken.

  Wanneer we als mens stress ervaren, is de oeroude lichamelijke reactie dat je minder eet. Je maag staat namelijk ook onder spanning, waardoor het verteringsproces vertraagt en je maag zich langzamer ledigt. Stress kan gevoelens zijn van verdriet, boosheid, frustratie, ergernis en zenuwachtigheid, maar ook vreugde en blijdschap. Eigenlijk elk negatief of positief gevoel dat je hart sneller doet kloppen. Te veel eten om enig gevoel te onderdrukken, is emotie-eten.

  Eten, emotie en gevoelens
  Dat je door stress minder gaat eten, geldt niet voor iedereen. Merk jij dat je juist meer gaat eten als gevolg van stress? Dan is de kans groot dat je aan emotie-eten doet. Je ervaart een onaangenaam gevoel, waar je niet altijd de oorzaak van weet, dat je dan onderdrukt door middel van eten. Je schenkt de emotie dan niet de aandacht die het nodig heeft; je geeft het een schijnoplossing. Zodra het eten op is, of de snoepbui voorbij is, klopt de emotie weer aan. Daarbij heb je vaak ook nog een misselijk gevoel door het vele eten, en voel je je schuldig omdat je je (weer) hebt laten gaan. Weer een reden om nog meer te gaan eten… De vicieuze cirkel is rond.

  Sleutel: de juiste vaardigheden
  Je kunt je schuldig voelen over het feit dat je te veel eet, maar is dit schuldgevoel niet terecht. Wanneer je aan emotie-eten doet, pas je bepaalde vaardigheden onvoldoende of helemaal niet toe. Deze vaardigheden zijn goed aan te leren. Het gaat er dan om dat je op een effectieve manier weet om te gaan met onaangename gevoelens. In de gratis challenge geef ik jou graag die sleutel.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply