Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bestraling tijdens operatie scheelt tijd
    Rate this post

    In 1994 zijn specialisten uit het Catharina Ziekenhuis gestart met het toepassen van IORT (Intra Operatieve Radiotherapie), oftewel: bestraling tijdens een operatie. Nu, 25 jaar later, is het Catharina Ziekenhuis een toonaangevend centrum als het gaat om IORT bij endeldarmkanker en borstkanker.

    Bij een IORT-behandeling wordt tijdens de operatie, na de tumorverwijdering, op de operatiekamer direct eenmalig inwendig bestraald. Dat bespaart bijvoorbeeld vrouwen met borstkanker na de operatie drie weken lang dagelijks een bezoek aan het ziekenhuis voor uitwendige bestralingen.

    Groot voordeel
    Het grote voordeel van deze inwendige bestraling is dat een veel hogere dosis bestraling kan worden gegeven op het risicogebied. Van buitenaf kan nooit zo intensief worden bestraald, omdat het gezonde weefsel, zoals de huid waar doorheen wordt bestraald, niet beschadigd mag raken. ‘We kunnen via IORT de bestralingsbundel tijdens de operatie veel beter richten, zodat we gezond weefsel buiten schot houden of afschermen. De straling wordt alleen gericht op het gebied waar de tumorcellen zitten’, legt borstkankerchirurg Yvonne van Riet uit.

    Succesvol behandeld
    ‘Vrouwen die in aanmerking komen voor een IORT-behandeling, moeten ouder zijn dan 50 jaar. De tumor mag niet groter zijn dan 2 centimeter en moet op één plaats in de borst zitten, en de tumor moet gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen. Ook mogen er geen kwaadaardige cellen in de schildwachtklier aanwezig zijn’, zegt Van Riet.

    Toevoeging op het behandeltraject
    IORT is geen op zichzelf staande techniek, maar voegt iets toe aan een behandeltraject. Van Riet: ‘Het is nog steeds nodig om de gehele tumor te verwijderen, maar soms is er het risico dat er kankercellen achterblijven, wat de kans op een terugkeer van een tumor vergroot. Dan geven we een extra bestraling tijdens de operatie op het risicogebied. De kans op een terugkeer van een tumor vermindert dan aanzienlijk. Maar het grootste voordeel is dat patiënten in één sessie de gehele behandeling kunnen afronden en dat er niet na de operatie nog meerdere bestralingen in het ziekenhuis moeten volgen. Het snel kunnen afsluiten van de behandeling en aan je normale leven beginnen is een enorme winst voor de kwaliteit van leven van onze patiënten’, benadrukt Van Riet.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply