Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Beter omgaan met wat er zich in je afspeelt
    Rate this post

    Wie last heeft van stress, vermoeidheid, burn-out, slaapproblemen, onrust, piekeren, negatief denken, depressieve en/of angstklachten, (onverklaarde) lichamelijke klachten of (chronische) pijn, kan veel baat hebben bij mindfulness voor een betere kwaliteit van leven. Maar mindfulness is ook prima geschikt voor wie bewuster wil leven en meer van het moment wil genieten of wil mediteren.

    Een Nederlandse benaming voor mindfulness is ‘aandachttraining’. In het Engels heet deze training ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR). Dit betekent letterlijk ‘stressvermindering door middel van het trainen van de aandacht’.
    Het oefenen van aandachtig aanwezig zijn bij het moment, in plaats van steeds meegesleept te worden in gedachtes over het verleden of toekomst, over oorzaak of gevolg. Het is het trainen van de opmerkzaamheid.
    Jon Kabat-Zinn, de Amerikaanse grondlegger van de aandachttraining, definieert mindfulness als ‘bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen’.

    Keuzemogelijkheden
    Uit vele onderzoeken komt onder andere duidelijk naar voren: mensen met gezondheidsklachten leren vaak beter omgaan met de beperkingen, pijn en of veranderingen in hun leven, door zich daar niet langer tegen te verzetten of al te veel over te piekeren. Door ‘acceptatie’ komt meer ruimte voor wat er nog meer is, waardoor meer keuzemogelijkheden in handelen.

    Verandering en ruimte
    Wanneer we leren aandacht te hebben voor en om te gaan met wat er op dit moment is, puur zoals het nu is, zonder oordelen en vanuit een vriendelijke accepterende houding, ontstaat er ongemerkt verandering en meer ruimte. Ook met lastige momenten, stress, conflict, onzekerheid en pijn lukt het dan vaker om deze beter en adequater te hanteren, door te zien wat er werkelijk is. In de aandachttraining leren en ervaren de deelnemers dat het ‘nu’ het enige is dat echt telt: oprechte verbinding met jezelf en met je omgeving in het moment.

    Training
    De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en één oefenbijeenkomst van 3 uur. De cursusgroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 personen. Tijdens de bijeenkomsten oefen je met verschillende meditatietechnieken en yoga. Het thuis oefenen is een wezenlijk onderdeel van de training.

    Mantelzorgers en zorgverleners
    Ben je mantelzorger, zorgverlener of op een andere manier betrokken bij zorg aan naasten? En krijg je dan ook soms het gevoel dat het allemaal wel erg veel wordt en je er vaak alleen voor staat? Is het lastig om balans te vinden in het geven van zorg aan jezelf en de ander? Ook dan kan een aandachttraining erg behulpzaam zijn. De training kan jou helpen om met meer plezier en minder stress nog beter voor jezelf en zorgvragenden te zorgen. Meer balans, energie en kwaliteit van leven, ondanks ziekte, moeheid en stress!

    Over Maria Veraart
    Maria Veraart-van Wezel (1964) is sinds 1990 werkzaam in het geven van ondersteuning en het aanleren van vaardigheden aan anderen om ze in staat te stellen beter met de alledaagse werkelijkheid om te gaan.
    Maria is opgeleid tot mindfulnesstrainer door het ­gerenommeerde opleidingsinstituut IVM (Instituut voor Mindfulness) en is ingeschreven bij Het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs als zelfstandig werkende docent die voldoet aan de Kwaliteitscode voor Docenten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply