Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De bevalling als jouw mooiste life event
    Rate this post

    Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent en allerlei vragen komen in je op: wanneer moet je voor het eerst naar de verloskundige, wat moet je regelen en hoe verandert je ­lichaam? Maar ook waar en op welke manier je gaat bevallen zijn belangrijke vragen om je in te verdiepen. Het antwoord is voor iedere aanstaande moeder anders. Wat overeenkomt is dat jouw zwangerschaps- en bevallingswensen het allerbelangrijkst zijn voor jou en je partner.

    Aly Hoekstra is unithoofd van de afdeling Verloskunde van het Martini Ziekenhuis Groningen: ‘Op onze afdeling verwelkomen we dag en nacht nieuw leven. Doorgaans een prachtig moment in het leven van de moeder en haar partner. We bieden vraaggerichte zorg waarbij het uitgangspunt de wensen en keuzes van de aanstaande ouders is. Hierbij zijn kwaliteit en veiligheid van de zorg natuurlijk leidend, maar daarbinnen is heel veel mogelijk. Tijdens een bevalling hebben we de mogelijkheid om een draadloze cardiotocograaf te gebruiken om het hartritme van de baby te registreren. Zo hoeft de vrouw niet te blijven liggen tijdens de bevalling, maar kan zij gewoon rondlopen of douchen. De pasgeboren baby kan slapen in een bedje aan het bed van de moeder vast, zodat de moeder haar baby op ieder moment zelf kan oppakken om te knuffelen of te voeden. Ook kan de partner blijven slapen om samen te wennen aan het nieuwe gezin. Daarnaast hebben wij geen bezoektijden. Zoveel mogelijk eigen regie en vrijheid voor de cliënt: dat vinden wij hier op de afdeling erg belangrijk.’

    Positieve ervaring
    ‘Wij proberen de zwangere goed te informeren over zaken rondom de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Zo kan zij samen met haar partner een gedegen keuze maken. De plek waar ze bevalt moet goed voelen en haar wensen en die van haar partner moeten zoveel mogelijk gerealiseerd worden. Ons doel is dat de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd een positief ‘life event’ ­worden voor de nieuwe ouders’, zegt Aly.

    Huid-op-huid keizersnede
    Fleurisca Korteweg is Gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis Groningen: ‘Soms is voor de zwangere een gewone bevalling helaas niet mogelijk en is een keizersnede noodzakelijk. Enkele jaren geleden stelde een zwangere met een geplande keizersnede ons de vraag hoe ze haar zoon toch geboren kon zien worden en direct bij zich kon hebben. Een logische vraag die simpel en vanzelfsprekend klinkt, maar bij een ingreep als een keizersnede nog niet werd uitgevoerd en niet eenvoudig te realiseren is. Als team van gynaecologen, anesthesiologen, OK-personeel, kinder­artsen en verpleegkundigen hebben we hun verzoek toch mogelijk gemaakt. Sinds 2012 is de huid-op-huid-keizer­snede waarbij het kind direct bij de moeder komt de standaard in het Martini Ziekenhuis. De huid-op-huid keizersnede kan 24 uur per dag en 7 dagen per week uitgevoerd worden. Ook in geval van spoed. Een revolutie in de wereld van verloskunde: prettiger voor moeder én kind.’

    Telemonitoring geeft patiënt meer vrijheid
    Momenteel heeft het Martini Ziekenhuis een pilot met telemonitoring bij zwangeren die om medische redenen intensiever gemonitord moeten worden. Nu worden deze zwangeren in het ziekenhuis opgenomen, maar dan maakt zij thuis zelf hartfilmpjes die in het ziekenhuis op een monitor worden afgelezen.
    Telemonitoring is voor een aantal medische indicaties een mooie manier om de zwangere vanuit huis te begeleiden. ‘De zwangere hoeft hierdoor niet steeds naar het ziekenhuis te komen en ze kan monitoren op momenten dat het haar uitkomt. Ook deze pilot draagt bij aan meer vrijheid voor de zwangere’, zegt dr. Korteweg.

    Warme overdracht
    Wanneer jij en je partner naar huis mogen met jullie pasgeboren baby, komt er veel op jullie af. Daarom maak je al tijdens het ontslag in het ziekenhuis kennis met de kraamzorg. Tijdens deze warme overdracht komt de kraamverzorgende naar het ziekenhuis. Samen met de verpleegkundige en de kraamverzorgende kunnen jullie de bevalling nabespreken en wordt de zorg overgedragen. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren door nieuwe ouders.

    Martini Geboorte Groep
    Voor de geboortezorg werkt het Martini Ziekenhuis met de gynaecologen onder de naam Martini Geboorte Groep intensief samen met zeven verloskundigenpraktijken uit de regio en de kraamzorg. Dit samenwerkingsverband staat voor persoonlijke, betrouwbare en vernieuwende geboortezorg, thuis en in het ziekenhuis. Hiermee waarborgen verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg en ziekenhuis de beste zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply