Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bevalling kan ook traumatisch zijn
    Rate this post

    ‘Postnataal trauma’, ‘bevallingstrauma’ en/of ‘geboortetrauma’: wat is dat eigenlijk voor trauma? Sinds medio jaren ’90 zijn er wetenschappelijke publicaties waarin wordt aan-gegeven dat de bevalling ook een traumatische gebeurtenis kan zijn, die mogelijk leidt tot het ontwikkelen van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) of hieraan gerelateerde klachten. PTSS is een angststoornis die kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Tegenwoordig wordt erkend dat PTSS ook een gevolg van een traumatische bevalling kan zijn.

    Wie overkomt zo’n trauma? Sommige vrouwen beleven gebeurtenissen tijdens het bevallings-proces. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap als direct na de geboorte zijn, die iedere persoon kunnen traumatiseren. Dit kan onder andere komen door controleverlies tijdens de bevalling, een spoedkeizersnede, een kunstverlossing (vacuüm- of tangverlossing), een vroeggeboorte of zwangerschapsvergiftiging. Of door de duur van de bevalling (kort of juist erg lang), een zeer pijnlijke bevalling, weinig steun van de partner of het gevoel van controleverlies.

    Het kan ook ontstaan door -bijvoorbeeld een ernstige angst voor de bevalling, een depressie tijdens of na de zwangerschap of het niet goed met stress kunnen omgaan. Voor veel vrouwen bestaat de grootste zorg uit de dagelijkse moeilijkheden die zij tegenkomen bij het hechten met hun baby. Het kan dan zijn dat de baby gezien wordt als een constante herinnering aan het geleden trauma. Dit trauma is van moeder en kind, en daarom is het belangrijk om beiden te -behandelen. De NEI-methode is hier een geweldige methode voor.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply