Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bij wie moet je zijn voor je voeten?
    Rate this post

    Inmiddels noemen steeds meer (medisch) pedicures zich ‘oncologisch voetzorgverlener’. En dat doet geen recht aan de leden van de NMMV (Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverleners).

    In 2013 heeft Supplement een onderzoek gedaan onder 8000 voetzorgverleners in Nederland. Van hen heeft 80% aangegeven dat er vaak mensen in de praktijk komen die actief voor kanker worden behandeld. Tevens gaven deze voetzorgverleners aan onvoldoende kennis te hebben van kanker, de behandelingen en de bijwerkingen. Daardoor kunnen zij geen veilige voetzorg garanderen. En dat bracht Mischa Nagel, directeur van Supplement BV, tot het starten van de opleiding tot oncologisch voetzorgverlener.

    Erkenning
    Een rijkserkenning als opleider verkrijgen is een hele klus. Erkenning voor alleen OVV was niet mogelijk. Er moest een totale opleiding van A tot Z ingediend worden. De enige kans was om het bestaande branche-Kwalificatiedossier (KD) medisch pedicure uit te breiden. Mischa Nagel heeft daarvoor Madelon Grin, zelf OVV en al jaren publicist voor De Medische Voet, aangetrokken. Het was een hele puzzel om in het bestaande KD alle nieuwe modules van de opleiding te verwerken. De nieuwe modules zijn oncologie, geriatrie, farmacologie en psychologie. Het is Madelon Grin gelukt, en dit resulteerde in een rijkserkenning voor de opleiding met het uitgebreide KD!

    Inhoud van de opleiding OVV
    Inmiddels waren er al zo’n 150 oncologisch voetzorgverleners. Degenen die tot de opleiding zijn toegelaten, hadden mimimaal 5 jaar ervaring als medisch pedicure en dienden een motivatie te schrijven. Selectie aan de poort dus. De opleiding bestaat uit vijf intensieve theoriedagen waarin aandacht voor de verschillende medicaties bij kanker en de bijwerkingen. Ook communicatie met de patiënt en de oncoloog zijn belangrijke onderwerpen. Daarnaast psychologie, omdat je zelf ook moet leren omgaan met je emoties, want kankerpatiënten behandelen is meer dan behandelen alleen. De praktijk: hiervoor heeft de OVV stages gelopen op een oncologieafdeling van een ziekenhuis, een inloophuis voor kankerpatiënten en een hospice. De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en mondeling examen.

    Waar is de echte OVV te vinden?
    In navolging van deze opleiding zijn er vele opleiders gestart met een cursus van een dag. De branche vindt dit voldoende en na de cursus krijgt men een certificaat van deelname. Het mag duidelijk zijn dat dit niet in verhouding staat tot de kennis, houding en vaardigheden die de OVV, aangesloten bij de NMMV, heeft verkregen. Toch leidt dit tot verwarring bij de patiënt. Want bij wie moet je nu eigenlijk zijn? De beroepsvereniging NMMV heeft zich al bewezen als het gaat om de behandeling van kankerpatiënten. De NMMV is aangesloten bij de NVvO (Nederlandse Vereniging voor Oncologie). Dat is al een erkenning op zich!

    Op het moment dat je dit magazine leest, heeft de NMMV een afspraak bij het ministerie van VWS om te bespreken of erkenning als paramedicus mogelijk is. In het belang van alle ernstig en chronisch zieke mensen hopen wij dat dit gaat lukken. Medische voetzorg is absoluut nood­zakelijk om veilige voetzorg te kunnen garanderen voor deze kwetsbare groep!

    Meer informatie: www.nmmv.nl

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply