Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bijwerkingen na bestraling?
    Rate this post

    Na de behandeling van kanker breekt er voor de patiënt een nieuwe periode aan: leven na kanker. Men probeert de draad weer op te pakken. Maar meestal laat het ziek-zijn sporen na. Veel patiënten ervaren onzekerheid over het effect van de behandeling. Ook kan het zijn dat de patiënt klachten ontwikkelt na bestraling, zoals pijn, vochtophoping, verharding van weefsel, bloed in urine en/of ontlasting, incontinentie, slikproblemen of verminderde speekselproductie.

    In veel gevallen van kanker is bestraling (radiotherapie) onderdeel van de behandeling. Bij bestraling van kanker worden naast de tumor ook deels gezonde omliggende weefsels bestraald, zoals huid, spieren en botten. Deze weefsels kunnen in meer of mindere mate beschadigd raken. Gelukkig herstellen de meeste klachten direct na de bestraling. Maar als de klachten blijven aanhouden of minimaal 3 maanden na de laatste bestraling beginnen, dan spreken we over ‘late bestralingsschade’. Deze klachten gaan in het algemeen niet vanzelf over.

    De vraag
    Na een succesvolle behandeling krijgt een deel van de patiënten blijvende klachten als gevolg van de bestraling. Dit beïnvloedt de kwaliteit van leven nadelig. Patiënten hebben vaak al verschillende behandelingen geprobeerd om van de klachten af te komen. Maar de klachten houden aan en de patiënt blijft met de vraag zitten ‘Wat kan mij helpen?’.

    Het antwoord
    Een behandeling die patiënten wellicht van de klachten af kan helpen of klachten tot een acceptabel niveau kan terugbrengen, is hyperbare zuurstoftherapie, zodat patiënten weer kunnen werken en hun sociale leven weer kunnen oppakken en niet meer dagelijks geconfronteerd worden met de nadelige gevolgen van de kankerbehandeling.
    Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die volledig wordt vergoed in het basispakket. Late bestralingsschade na borstkanker, hoofd-halskanker en kanker in het bekkengebied zijn daar voorbeelden van. Maar ook als er sprake is van een chirurgische ingreep in bestraald gebied en men late bestralingsschade wil voorkomen, zoals bij een borstreconstructie, kan hyperbare zuurstoftherapie toegepast worden.

    Hoe werkt het?
    Hyperbare zuurstoftherapie zorgt voor de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het beschadigde weefsel. Deze bloedvaatjes blijven, eenmaal aangemaakt in het lichaam, bestaan en zorgen voor herstel, zelfs nadat de zuurstofbehandelingen al afgelopen zijn.

    Instituut voor Hyperbare Geneeskunde
    Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde is gespecialiseerd in de behandeling met hyperbare zuurstof. Het Instituut heeft vestigingen in Rotterdam, Waalwijk, Arnhem en Hoogeveen. Daarnaast zijn er nog vijf andere behandelcentra in Nederland. De patiënt kan in aanmerking komen voor behandeling op verwijzing van een medisch specialist of huisarts. Het Instituut heeft geregeld overleg met de verwijzer over de voortgang en uitkomst van de behandeling.
    Op onze website www.ivhg.nl/fy staan onze contactgegevens, alsmede uitgebreide informatie over de behandeling.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply