Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Blijf bij jezelf
    Rate this post

    Wanneer binnen het gezin sprake is van een ziekte van bijvoorbeeld een ouder, is het afhankelijk van de leeftijd van de kinderen hoe ermee om te gaan. Soms kan een kind gemakkelijk praten over zijn of haar gevoel, maar meestal kost het wel moeite om te ontdekken of het kind zich al dan niet grote zorgen maakt.

    Mijn ervaring is dat het altijd het beste om vanaf een bepaalde leeftijd ‘open kaart’ te spelen, maar dan alleen met betrekking tot die informatie waar het kind iets mee kan. Het is belangrijk om het gedrag van het kind te ‘lezen’ en bijvoorbeeld te snappen dat een druk kind wat drukker kan worden van de spanningen die het opvangt rondom de onzekerheid over het verloop van het verdere ziekteproces. Kinderen zijn nu eenmaal erg sensitief.
    Aan de hand van spel, kaarten, tekenen en muziek, maar juist ook mindfulness- en ademhalingsoefeningen en visualisaties zal het kind bij zichzelf bewust kunnen maken waar het vooral tegenaan loopt: angst, onzekerheid, boosheid, verdriet… Alles mag er zijn, maar de buitenwereld denkt daar (goed bedoeld) soms anders over. Door opmerkingen in de trant van ‘Kop op, het komt vast allemaal in orde’ en dergelijke raakt een kind verder van huis. Hij krijgt impliciet mee dat zijn gevoel er blijkbaar niet toe doet en dat hij zich groot moet houden.

    Juist de bewustwording omtrent zijn gevoelswereld is uniek en iets om zuinig op te zijn. Ieder kind heeft een schat aan hulpbronnen in zich die juist in zulke tijden aangeboord moeten worden. Laat je kind ervaren hoe het voelt om ‘bij jezelf te blijven’…
    Heb je het gevoel dat jij of jouw kind hier wel wat steun bij zou kunnen gebruiken? Ik help jou en jouw kind er graag bij.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply