Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Blijf niet rondlopen met lymfeoedeem
    Rate this post

    Borstkanker gaat gepaard met een intensief behandelingstraject en vele afspraken en onderzoeken in het ziekenhuis. Wanneer dit allemaal achter de rug is, wil je niets liever dan tot rust komen en langzaam het gewone leven weer oppakken.

    Maar helaas laat borstkanker sporen na. Naast geestelijke klachten en langdurige vermoeidheid zijn, kent de ziekte ook lichamelijke gevolgen. Zo kun je last krijgen van vochtophopingen, ook wel lymfeoedeem genoemd. Lymfeoedeem komt vooral veel voor in je armen, borst, benen en romp.

    Hoe ontstaat lymfeoedeem?
    Door een stoornis in het lymfestelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en de onderliggende weefsels. Het lymfestelsel maakt deel uit van ons lichamelijke afweersysteem. Via de lymfevaten komt het vocht in de lymfeknopen en lymfeklieren. Deze bevinden zich onder andere in de hals, liezen en oksels en fungeren als een soort filters voor schadelijke deeltjes en afvalstoffen. Bij lymfeoedeem is er een gevoel van zwaarte, soms zelfs loodzwaar. Je kunt een stekende pijn of stijfheid in je gewrichten ervaren. Hierdoor kun je beperkt worden in je bewegingen. Ook kan het gebied opzwellen.

    Verschillende behandelmethoden
    Lymfeoedeem kan behandeld worden door middel van oedeemtherapie. Juliette Versteegh is huid- en oedeemtherapeut en eigenaresse van haar praktijk SkinProf. Ze vertelt: ‘Oedeemtherapie is een combinatie van verschillende behandelmethoden, waarvan manuele lymfedrainage onderdeel uitmaakt. Bij lymfedrainage vindt een massage plaats die middels een zachte, pompende beweging het lymfevatsysteem stimuleert om harder te werken. De opname en afvoer van weefselvocht wordt hierdoor verhoogd. Ik maak ook gebruik van een LPG-apparaat. Dit apparaat maakt een zuigende beweging en ondersteunt de manuele lymfedrainage.’

    Zwachtelen
    ‘Ook pas ik ambulante compressietherapie toe. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zwachtels. Het doel is om door middel van druk van buitenaf de bloed- en lymfestroom te verbeteren. Hierdoor wordt oedeem teruggedrongen of voorkomen. Tijdens het dragen van de zwachtels is het belangrijk om veel te bewegen. Dit stimuleert het bloed- en lymfesysteem namelijk nog meer.’

    Verbeter de werking van oedeemtherapie
    Wanneer je oedeemtherapiebehandelingen ondergaat, is het belangrijk om druk op de huid en onderliggende weefsels te behouden. Op die manier kan het resultaat van de behandelingen langer doorwerken. Hiervoor kun je therapeutisch elastische kousen dragen. Deze draag je dagelijks om te voorkomen dat het been of de arm weer in omvang toeneemt. Kousen zijn er in veel verschillende kleuren, diktes en stoffen, die worden aangepast aan de laatste trends. Dat maakt het een stuk minder vervelend om ze te dragen!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply