Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Blijf optimaal verstaanbaar
    Rate this post

    Je communiceert dagelijks op allerlei manieren met verschillende mensen en instanties. Het lijkt zo vanzelfsprekend om een praatje met de buurvrouw te maken of een telefoontje te plegen. Toch is communiceren voor sommige mensen een hele opgave, zeker als ze een vorm van kanker hebben.

    Wie te maken heeft met bijvoorbeeld mond-, tong-, slokdarm- of strottenhoofdkanker, kan hees of schor worden door de bestraling in het keelgebied. Het komt regelmatig voor dat bij een operatie een stemband wordt geraakt, waardoor de stem zwak en hees kan klinken. Wanneer het slikken niet goed verloopt, levert dit problemen op bij het eten en drinken.

    Veilig slikken
    Hier kan logopedie bij helpen. Bij ernstige slikproblemen probeert de logopedist ervoor te zorgen dat de patiënt zo veilig mogelijk kan slikken. De behandeling wordt op de patiënt afgestemd. Soms volstaan andere slik- en houdingstechnieken, in andere gevallen is het aan te raden om de constructie van de voeding aan te passen. Eventueel kan een bepaald soort gel worden ingezet om het slikken gemakkelijker te maken.

    Bij mond- of tongkanker kan het zijn dat de tong deels verwijderd is of de tong minder goed werkt. Maar je hebt bijvoorbeeld bij het vormen van de klanken ‘t’, ‘d’, ‘l’ en ‘s’ het puntje van je tong nodig. Als de tong het dan niet goed doet, is de vorming van deze klanken lastiger, en kan de verstaanbaarheid verminderen. Door middel van individueel afgestemde en praktische oefeningen wordt gewerkt aan een optimale verstaanbaarheid.

    Veel meer dan stem- en spraakproblemen
    Er wordt nog steeds vaak, ten onrechte, gedacht dat logopedisten alleen hulp bieden bij stem- en spraakproblemen, maar logopedische zorg gaat veel verder. Zo kun je bij Logopediepraktijk Marisplein ook terecht voor:
    – taalproblemen (taalontwikkeling)
    – eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen
    – afwijkende mondgewoonten
    – ademproblemen (bijvoorbeeld hyperventilatie)
    – problemen met de auditieve vaardigheden als voorwaarde voor het leren lezen en spellen
    – sensorische informatieverwerkingsproblematiek, gekoppeld aan één van bovenstaande problemen

    Wist je dat …
    … logopedie ook in 2020 onder de basisverzekering valt en dus door je zorgverzekeraar vergoed wordt? Let op: je betaalt wel het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply