Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Breng de balans terug in je gezin
    4/4 - (1 stemmen)

    Balans. We zijn die allemaal weleens kwijt. Is dat erg? Welnee. Je staat even stil. Pak een moment voor jezelf en kijk naar wat je kunt doen om weer in balans te komen.

    Soms lukt het niet om zelf de balans terug te vinden. In de drukte vergeten we om deze momenten van rust te nemen en gaan we maar door. We raken steeds meer uit balans en overbelast. Hierdoor kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan. Klachten zoals eczeem, hoofdpijn of buikpijn. Maar ook gedragsproblemen, angsten of onrust in het gezin kunnen ontstaan. Jij, je kind of je gezin loopt vast. En het voelt alsof je niet meer op de juiste weg zit.

    Dan komen kinderen en ouders bij mij in Kinderpraktijk VRIJ. Samen gaan we op ontdekkingstocht op zoek naar de oorzaken. We kijken dieper dan alleen de symptomen die aan de oppervlakte liggen. Op een speelse manier onderzoeken we verschillende aspecten als voeding, gedrag, prikkelverwerking, traumatische gebeurtenissen en stress. Zo vinden we uiteindelijk uit waardoor de verstoring in de balans is ontstaan. Het mooie is dat ik uiteindelijk het kind en de ouders tips en tools geef om de balans te behouden en weer op de juiste weg te komen en te blijven. Terug naar zichzelf, terug naar de basis en terug naar hun eigen weg. Zodat ze zich vrij voelen om zichzelf te zijn.

    Zorgen delen
    De moeders die ik ontvang ik mijn praktijk, durven niet snel hulp te vragen en hebben al een heel pad afgelegd. De spanning is voelbaar in het gezin. Ouders die zich zorgen maken. Moeders die op hun tenen lopen omdat ze voor iedereen proberen te zorgen, maar daarbij zichzelf vergeten. Ze proberen alle ballen hoog te houden en hebben nog het idee dat ze tekortschieten. Vaak voelen ze zich al meteen een stuk lichter omdat ze hun zorgen kunnen delen.

    Goed voor jezelf zorgen
    Vrouwen zijn zó bezig met de zorg voor anderen en hun gezin dat ze daarbij zichzelf vergeten. Maar ‘moeders, uit een lege kan kun je niet blijven schenken’. Je kunt niet alleen maar geven en geven. Dan raak je uit balans en raakt jouw energie op. Zorg dat jouw kan met energie gevuld blijft door goed voor jezelf te zorgen. Daarmee kun je ook weer beter voor anderen zorgen en geef je ook nog eens het goede voorbeeld aan je kinderen. Je geeft ze iets moois mee: ‘zorg goed voor jezelf!’

    Lucht en ruimte
    Tegenwoordig zijn er veel kinderen met faalangst en kinderen die de lat heel hoog leggen. Het moet alsmaar beter en meer… Maar wat doen we ook als moeders? Wij willen ook alle ballen hoog houden. Het zo goed mogelijk doen. We mogen eigenlijk geen fouten maken. Dat zorgt voor een enorme druk op je kinderen. Als jij kunt laten zien dat je ook niet perfect bent en ook fouten maakt, geeft dat voor jezelf lucht en ruimte, maar ook voor je kinderen. ‘Het is oké om fouten te maken, want mama doet het ook!’

    Domino-effect
    Ik begin met het kind, maar al gauw worden de ouders ook betrokken in het coachingstraject. Het heeft effect op het hele gezin: een domino-effect. Verander je één steen, dan volgen er vaak meer. Tijdens sessies met ouders geef ik ze inzichten in hoe het gedrag of de klacht van hun kind de ouders spiegelt. Het kind maakt hiermee iets duidelijk:

    – Kinderen met druk gedrag: hoe vol is je agenda?
    – Kinderen met huidklachten: geef je als moeder wel voldoende je grenzen aan?
    Zo kun je vaak veel afleiden van de klacht. De ouders krijgen een stukje bewustzijn.

    Thema-avonden
    Tijdens mijn thema-avonden ‘VRIJ aan de Keukentafel’ geef ik moeders inzichten om zich meer bewust te zijn van zichzelf en de wisselwerking met hun kinderen. En geef ik deze moeders tools en tips mee om hun gezin op een natuurlijke manier te kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld met essentiële olie. Ze vinden het vooral een verademing om met andere moeders te praten en te merken dat ze tegen hetzelfde aanlopen. Het is bijzonder om moeders tijdens zo’n avond samen te zien. Vrij om in een veilige omgeving pittige onderwerpen rond de opvoeding met elkaar te bespreken. Ze voelen zich gesteund en verbonden. En dat is belangrijk in deze tijd waarin ik zie dat veel mensen juist de verbinding kwijt zijn met zichzelf, met elkaar en met de natuur. En dat terwijl deze verbinding essentieel is om helemaal jezelf te kunnen zijn. Deze verbinding probeer ik juist weer te herstellen.

    Kinderyoga, wandelingen en dans
    Tijdens mijn freestyle kinderyogalessen leer ik kinderen hoe ze weer in verbinding met zichzelf komen door ontspanning, yoga, meditatie en mindfulness. En zie ik hoe ze dit met gemak doen. Iets wat ze voor de rest van hun leven met zich meedragen. Tijdens de wandelingen en dansevenementen met moeders breng ik deze vrouwen met elkaar en met de natuur in verbinding. En leren ze met lichtheid en plezier zichzelf en elkaar te coachen.

    Coaching hoeft niet zwaar te zijn, maar brengt lichtheid en lucht in je leven door zacht te zijn voor jezelf en de ander en elkaar te steunen. Trek sneller aan de bel als het even niet gaat. Het is juist heel krachtig als je laat zien dat het even niet gaat. Zo voorkom je dat klachten erger worden. Mijn advies is dan ook: kijk naar je kind en dan naar jezelf: ‘Wat wil mijn kind mij vertellen?’.

    Amy Keijzer
    kindercoach

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply