Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Dat beetje houvast in een turbulente tijd
    Rate this post

    Hoewel een scheiding soms onvermijdelijk is, kan goed met elkaar overleggen een hele hoop ellende voorkomen. Zéker als er kinderen bij betrokken zijn. Hoe regel je alles en waar begin je? Zeker nu er allerlei emoties door je heen gaan, is het lastig om je hoofd over allerlei praktische zaken te breken. Een ouderschapsplan kan je dan dat beetje houvast geven!

    Hoe stel je een goed ouderschapsplan op?
    Als je gaat scheiden, of je geregistreerd partnerschap laat beëindigen, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken over de gevolgen van de scheiding op je kinderen. Het vastleggen van duidelijke afspraken creëert duidelijkheid voor jou en je kinderen. In het ouderschapsplan staan onderwerpen als de dagelijkse zorg, communicatie en de financiën beschreven. Om conflicten te voorkomen, is het belangrijk om deze afspraken zo duidelijk mogelijk te formuleren. Natuurlijk kan de mediator of de echtscheidingsadvocaat je hierbij begeleiden. Het allerbelangrijkste is dat jullie je als ouders sámen verantwoordelijk voelen voor de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van je kinderen. De allerbelangrijkste vraag die in het ouderschapsplan wordt beantwoord, is: ‘Wie gaat er voor de kinderen zorgen?’ Om die reden is het belangrijk dat je kinderen worden betrokken bij het maken van het ouderschapsplan.

    Dit moet in elk geval in het plan
    Als ouders ben je in principe vrij welke afspraken je in het plan vastlegt. Wel zijn er een aantal wettelijk bepaalde minimumeisen. Kort samengevat moeten er in het ouderschapsplan in elk geval afspraken staan over: het regelen van de zorg, opvoeding en omgang omtrent de kinderen, het regelen van elkaar informeren over belangrijke onderwerpen als de schoolkeuze, en de kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen. Andere belangrijke onderwerpen om afspraken over te maken zijn: dagelijkse zorg, sport, medische zorg, vakantie, verjaardagen en halen brengen.

    Hulp bij het ouderschapsplan
    Als jij en je partner gaan scheiden, en er niet samen uitkomen, dan is het verstandig om hulp van een professional in te schakelen. Wieteke en Patricia van VZ advocaten: ‘Een scheiding is helaas soms onvermijdelijk, maar je hebt áltijd een keuze om het in goed overleg met elkaar te regelen. Met name als er kinderen in het spel zijn. Wij zijn van mening dat ouders er eerst altijd alles aan moeten doen om samen tot goede afspraken te komen, en dit vastleggen in het ouderschapsplan. Wij kunnen (middels mediation) helpen bij het opstellen van zo’n ouderschapsplan. Hierin staan eveneens afspraken over de financiën. Beide ouders zijn verplicht om een bijdrage te leveren in de kosten van verzorging en opvoeding van hun kinderen. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een behoefte aan een financiële aanvulling op de kosten van levensonderhoud van een ex-partner. De vraag is dan: wie gaat wat aan wie betalen? Om conflicten over de alimentatie nu én in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om je goed te laten voorlichten en duidelijke afspraken te maken. Als onafhankelijke partij leggen wij je graag uit wat jouw rechten en plichten zijn en wanneer je recht hebt op kinder- of partneralimentatie. Ook helpen wij jou graag bij het vaststellen hiervan. Zo worden ruzies en onduidelijkheden tussen jou en jouw ex-partner in de toekomst voorkomen.’

    Wist je dat…
    … in bijna 70% van de scheidingsgevallen het initiatief van de vrouw lag om te gaan scheiden? Omdat vrouwen steeds meer economisch zelfstandig zijn, zijn ze niet meer genoodzaakt om bij hun partner te blijven. Dat was vroeger vaak anders.
    … botsende karakters, ‘een ander’ en sleur zowel voor mannen als vrouwen vaak redenen zijn om uit elkaar te gaan?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply