Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De dood nog steeds taboe
    Rate this post

    Als we op zoek gaan naar een nieuwe auto of een bankstel, bereiden we ons daar goed op voor. We zoeken online, gaan verschillende dealers of winkels langs, bestuderen de folders, vergelijken de offerte zorgvuldig en uiteindelijk kiezen wij er één die bij ons past.

    Hoe anders is dat met een uitvaart. De meeste mensen ­maken hun wensen niet kenbaar; laat staan dat zij zich actief hiermee bezighouden. Met de partner wordt nog wel eens gesproken over wat details, maar met kinderen komt men vaak niet verder dan de keuze tussen begraven of cremeren. Nu is het misschien wat overdreven om te gaan proefliggen in een kist (het kan trouwens wel en soms gebeurt het ook), maar een betere voorbereiding op iets wat onvermijdelijk is, zou geen kwaad kunnen.

    Een afscheid dat naar wens van de overledene verloopt, geeft nabestaanden rust en een goed gevoel. Het is minder hectisch in de dagen na het overlijden, want belangrijke keuzes zijn bekend en daarmee is er meer tijd voor elkaar en het afscheid nemen. Het is fijn om vooraf te weten wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn. Een voorbeeld uit een bespreking van een uitvaart waarbij eigenlijk meteen voor cremeren gekozen werd, is dat aan het einde van deze bespreking de familie terloops zei: ‘Tsja, vader wilde eigenlijk liever begraven worden, maar dat is onbetaalbaar.’ Voor ons een moment om te gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Uiteindelijk is hun vader toch begraven, met minder kosten dan de eerder besproken crematie. Het hangt allemaal af van de keuzes die u maakt. Daarom is een goede voorbereiding van belang.

    Tips voor een goede voorbereiding

    Tip 1
    Spreek met familie en vrienden over een uitvaart. Wat zijn hun ervaringen? Wat is hen opgevallen? Wat vonden ze mooi en minder mooi? Door hierover te spreken, krijg je soms ook nieuwe inzichten. Er kan heel veel bij een uitvaart tegenwoordig. Niets moet en veel mag.

    Tip 2
    Vraag informatie op over waar en hoe een uitvaart in de regio kan plaatsvinden. Dat kan via internet, maar bijvoorbeeld ook door eens binnen te lopen in onze Uitvaartwinkel aan de Spoordreef 41 in Almere of in ons Uitvaartcentrum aan de Ceintuurbaan 45 in Huizen. Wij hebben altijd een uitgebreide informatiemap voor u klaarliggen met alle informatie rondom een uitvaart. Bijvoorbeeld over de voorbereiding op een uitvaart met informatie over verzekeringen en bankrekeningen, over de dagen na een over­lijden met voorbeelden van teksten voor de rouwkaart en informatie over bijvoorbeeld muziek en rituelen voor tijdens de plechtigheid. Verder kunnen wij u een brochure of een uitvaartcodicil meegeven om uw wensen rechtsgeldig in vast te leggen.

    Tip 3
    Maak persoonlijk kennis met een uitvaartondernemer. Om een uitvaart goed voor te bereiden, is een gesprek met een uitvaartbegeleider zoals wij eigenlijk noodzakelijk. Want in een gesprek kunnen wij luisteren naar wensen en zaken die u belangrijk vindt en daaruit ideeën en ­mogelijkheden aandragen. Dit is bij ons altijd kosteloos en ­vrijblijvend.

    Tip 4
    Vraag naar de kosten van een uitvaart. Nog steeds vinden mensen dat een ingewikkeld onderwerp, maar wij vinden dat geen enkel probleem. Na elk gesprek dat wij hebben, ontvangt iedereen een samenvatting van het gesprek met een uitgewerkte begroting.

     

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply