Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De gevaren van suiker
    Rate this post

    In mijn praktijk zie ik zeer regelmatig gezondheidsproblemen die nauw samenhangen met de manier waarop wordt gegeten, zeker als het om gedragsproblemen of psychische problemen gaat. Er valt veel te vertellen over zoetigheid, suiker, koolhydraten. Suiker is voor kinderen vaak onbedoeld of gericht een bedoelde ‘zoethouder’. Vaak blijkt suiker ook een analogie te vertonen met vervanger voor ‘liefde’. Een Amerikaanse endocrinoloog heeft in ‘RTL Late Night’ recent suiker de oorlog verklaard.

    Nederland is een land met een hoog suikerverbruik per hoofd van de bevolking. In de EUROmonitor staan we op de derde plaats! We gebruiken per jaar ongeveer 37 kilo suiker (102,5 gram suiker per dag), waarvan 40% in de vorm van pure suiker en de rest in verwerkte vorm (koekjes, snoep, kant-en-klaargerechten en gebak). Het gemiddelde suikerverbruik over de gehele wereld bedraagt zo’n 17,5 kilo per hoofd per jaar.

    De Nederlandse Suikerstichting
    Er is, buiten melk en vet, niet snel een andere groep van stoffen die zoveel controverse kent. We zijn het er met z’n ­allen over eens dat het gebruik van suiker aan banden gelegd moet worden en dat het kwalijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Niets is minder waar voor de Nederlandse Suikerstichting, waar het belang van een goede suikerverkoop in Nederland bovenaan staat. Op de site van deze stichting stond onder meer te lezen:
    A)    ‘Met name voor mensen met overgewicht is het beter om naar verhouding meer koolhydraten te eten en meer te bewegen.’
    B)     Men hoeft geen onderscheid te maken te maken in het type verteerbare koolhydraten. Uiteindelijk worden ze allemaal omgezet in glucose, of ze nu van pasta of suiker komen, en leveren ze op dezelfde wijze energie.’
    C)     In een gezonde verantwoorde voeding past suiker prima.’

    Wat is suiker?
    Eerst een korte uitleg van wat suiker is. Glucose is de meest voorkomende koolhydraat (suiker) of uiteindelijke stofwisselingsproduct en algemeen aanwezig in ons lichaam. Het menselijke bloed bevat ongeveer gemiddeld 5 mmol/l. In geval van ziekte kan de glucosespiegel veranderd zijn. Glucose is ook een veel gemeten grootheid in een ziekenhuislaboratorium. Een veel betere maat om te meten is die van de Hb1Ac, om inzicht te krijgen in een langere tijd dan alleen een momentopname door het meten van glucose. Dit zegt iets over de bloedsuikerwaarde van de afgelopen twee maanden. Glucose wordt in de dunne darm opgenomen en wordt via de poortader naar de lever getransporteerd. De lever regelt het glucosegehalte in het bloed. Is er te veel glucose, dan wordt er glycogeen van gemaakt, en is er te weinig glucose in het bloed, dan wordt dit glycogeen weer afgebroken tot glucose. Glucose wordt gebruikt als direct bruikbare energie voor de lichaambrandstof.
    Koolhydraten worden op grond van molecuulgrootte ­ingedeeld in drie groepen. De drie groepen zijn:
    – enkelvoudige suikers zoals glucose, fructose, ribose en galactose (monosacchariden)
    – moleculen opgebouwd uit twee monosacchariden, zoals saccharose, maltose en lactose (disacchariden)
    – macromoleculen bestaande uit lange ketens en ­opgebouwd uit sacchariden, zoals cellulose, zetmeel en glycogeen (polysacchariden).

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply