Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De grootste misvatting over opvoeden
    Rate this post

    Kinderen opvoeden is niets nieuws en gebeurt al zo lang er kinderen zijn. Toch is er in de loop der jaren met name in het westen iets bijzonders gebeurd: we zijn alléén gaan opvoeden. Van nature deden we dit met de groep waartoe we behoorden. De uitspraak ‘It takes a village to raise a child’ is daar een overblijfsel van.

    Er zijn verschillende redenen waarom we in groepen opvoedden: de groepsleden beschermden elkaar tegen kwade invloeden van buitenaf, de afzonderlijke groepsleden hadden zo elk hun speciale kwaliteiten, als groep kon je veel meer bewerkstelligen dan alleen, en er werd voor elkaar gezorgd.
    Door verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis is de visie op opvoeden veranderd. De heersende opvatting is dat het gezin en dus de ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van het kind. Dit lijkt dan ook bijna te betekenen dat je als ouder alles moet weten en kunnen. En dat is nou net de grootste misvatting! Want het is onmogelijk om alles van en over de opvoeding te weten en zelf te kunnen aanpakken. Dus is het zeer oneerlijk om dit van ouders te verwachten. En toch kost het ouders soms moeite om toe te geven dat zij hulp kunnen gebruiken, uit angst om ‘de vuile was buiten te hangen’. Alsof de was van de buren nooit vuil is…
    Sommige ouders blijven de heersende opvatting volgen: ‘ik ben verantwoordelijk en als ik hulp inschakel, betekent dit dat ik gefaald heb’. Gelukkig heb je als ouder altijd de keus: ‘blijf ik volgen of kom ik op voor de ontwikkeling van mijn kind?’ Waarom moeilijk doen als je het samen kan?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply