Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • De Schijf van Vijf
    4/4 - (1 stemmen)

    Er zijn ontelbare boeken over geschreven en ook op internet word je bedolven onder informatie over voeding. Geen wonder dat je door de bomen af en toe het bos niet meer ziet. Is het goed om mee te gaan in de waan van de dag of is er een meer ver­antwoorde manier om met je voeding om te gaan?

    ‘Veel mensen schrijven of vloggen over voeding’, weet Saskia van Bennekom, diëtiste bij Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. ‘En alles wat er op internet over te vinden is, wordt door veel mensen voor waarheid aangenomen. Toch zijn veel van deze trends niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd, in tegenstelling tot de Schijf van Vijf, die al 50 jaar bestaat. Je ziet hem ook in andere landen, waarbij hij soms in een piramidevorm is gegoten. De Schijf van Vijf is een goede leidraad voor de hele Nederlandse bevolking. Door veranderde inzichten heeft het Voedingscentrum in maart van dit jaar een nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. Bestond de schijf in de allereerste versie uit de jaren 50 uit vijf gelijke ‘taartpunten’, in later versies zijn de verhoudingen veranderd en nu ligt de nadruk meer op plantaardig en onbewerkt voedsel. En de vormgeving van de Schijf is dit jaar vernieuwd.’

    Noten en peulvruchten
    Nieuw in de Schijf van Vijf zijn de noten en peulvruchten. ‘Die worden nu expliciet benoemd. De peulvrucht is een plantaardig product dat behalve vezels, mineralen en vitamines ook hoogwaardige eiwitten bevat. Het is een wat ondergeschoven voedingsmiddel dat best meer aandacht mag hebben. Het heeft ten onrechte een armeluisimago, maar het is juist een heel goed basisvoedingsmiddel. Daarom vind ik het ook zo geweldig dat 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Peulvrucht. Noten zijn ook een mooie bron van plantaardig eiwit en ze bevatten goede vetten. Ze zijn heel veelzijdig, want je kunt er een salade mooi mee op smaak maken en ze verwerken in warme gerechten, én het is een gezonde snack voor tussendoor. Het is dan wel raadzaam om ongezouten noten te gebruiken. Dat is misschien even wennen, maar wel beter.’

    Kies eens voor kruiden als smaakmaker
    ‘We voegen over het algemeen veel te veel zout aan ons eten toe’, vervolgt Saskia haar verhaal. ‘Maar je kunt je eten ook heel lekker op smaak brengen met kruiden. Aan veel kant-en-klare kruidenmengsels is vaak eveneens zout toegevoegd. Let daarom goed op wat je koopt. Kies liever voor kruiden waar dit niet in zit. En eet je toch een keer ongezond? Voel je dan beslist niet schuldig, maar geniet er lekker van. Eet met aandacht.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply