Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De voor- en nadelen van  de zon
    Rate this post

    Zonlicht geeft ons energie en verbetert ons humeur. Maar te veel zon is schadelijk en vraagt dus om bescherming. Zon verstandig en kies de juiste zonbescherming!

    Binnen de praktijk voor huidtherapie geven wij veel aandacht aan voorlichting. Bewustwording bij de consument en een goede onderbouwing van ons advies is stap één in beter handelen! Op dit moment geven we bijna iedere patiënt, ongeacht het probleem waar die voor komt, zon­beschermingsadvies. De meeste mensen weten intussen wel dat je je moet insmeren als je de zon in gaat. Maar waarom zou je dat ook doen als je al bruin bent en toch nooit verbrandt? En altijd maar smeren; dan maak je toch geen vitamine D meer aan? In dit artikel laat ik het licht schijnen op beide zijden van de zon!

    Zonnen is gezond
    Zonlicht betekent leven: onder invloed van licht en warmte komt in de natuur alles tot bloei. Datzelfde gebeurt – weliswaar ongemerkt – in je lichaam: onder invloed van zonlicht komen hormonen en stoffen vrij die allerlei chemische processen aansturen. Een goed voorbeeld hiervan is ­vitamine D, wat zorgt voor de opname van calcium, dat weer noodzakelijk is voor de opbouw van het skelet en gebit (extra belangrijk voor kinderen, zwangeren en ouderen).
    Vitamine D wordt in de huid gemaakt uit cholesterol en heeft een natuurlijke functie als cholesterolverlager. Verder is uit recent onderzoek gebleken dat vitamine D een beschermende rol zou kunnen hebben tegen borst-, darm- en prostaatkanker.
    Wat is er nu relaxter dan even heerlijk onderuit in het zonnetje? Naast het grote psychologische effect hebben zonlicht en -warmte ook een direct effect op de bloed­circulatie. Een goede bloedcirculatie is weer verantwoordelijk voor een juiste zuurstofvoorziening van het lichaam. Dit zorgt voor een stabiele hartslag en een goede regulering van bloeddruk en ademhaling. De zon werkt als katalysator voor al deze lichaamssystemen.
    Verder kan een tekort aan zonlicht in de winterperiode een gevoel van vermoeidheid, neerslachtigheid en zelfs depressie veroorzaken. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, een hormoon dat zorgt voor een natuurlijk waak-/ slaapritme.

    Zonnen is schadelijk
    Jaarlijks neemt het aantal mensen met de diagnose ‘huidkanker’ toe. KWF Kankerbestrijding verwacht dat er in 2020 jaarlijks 75.000 patiënten met huidkanker een medische behandeling nodig hebben. Volgens het KWF is de voornaamste oorzaak van de toename te wijten aan de vaak onvoldoende bescherming van de huid tegen de zon. Ruim 90 procent van de bevolking wéét dat onverstandig zonnen de kans op kanker vergroot, maar het gedrag is er niet naar, want 40 procent smeert niet of onvoldoende. In de zomer smeren de meeste mensen zich wel in op het strand, maar niet als men op straat loopt of buiten in de zon sport of speelt.
    Het verraderlijke van de zon is dat je het niet meteen doorhebt als het te hard gaat; zeker niet als je verkoeling hebt van een briesje wind tijdens het fietsen of varen. Ook voor mensen die al bruin zijn, is er geen signaal meer van een rood wordende huid dat de zon schade aanricht.

    Wil je meer weten? Neem dan contact op met Huidtherapiepraktijk 2Care4skin.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply