Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De zorgboerderij als veilige plek voor je kind
    Rate this post

    Ieder kind zou zichzelf moeten kunnen zijn en niet gehinderd moeten worden door belemmerende omstandigheden. Helaas is dat niet voor elk kind en elke jongere de realiteit. Door allerlei, vaak sociaal-emotionele of motorische, problemen lopen ze vast. Op school, maar dikwijls ook in de omgang met anderen.

    Dan is het goed wanneer er een plek is waar ze op adem kunnen komen. Een plek waar ze een time-out kunnen nemen. Zorgboerderij SAM-en is zo’n plek. Een veilige plek waar jongens en meiden zichzelf mogen zijn.

    Doelen vaststellen
    Tijdens een intakegesprek wordt samen met de deelnemer en ouders of verzorgers het doel afgesproken en overlegd hoe de begeleiding eruitziet. Het kind zal meehelpen met de klusjes die moeten worden gedaan op een boerderij waar paarden, honden, varkens, kippen, konijnen, schapen, poezen en een geit een thuis hebben gevonden.

    Activiteiten
    Sinds kort heeft de zorgboerderij een nieuwe schuur, waar op de bovenverdieping een ruimte is ingericht om met kinderen en jongeren huiswerk te maken. Velen van hen kunnen namelijk (even) niet meer in het onderwijs terecht. Er worden activiteiten aangeboden die ondersteunend zijn aan de onderwijsactiviteiten. De kinderen worden bij SAM-en begeleid door een medewerkster die tot voor kort werkzaam was in het speciaal onderwijs.
    Naast de klusjes op de boerderij en de ‘schoolse’ activiteiten, wordt er uiteraard ook gewerkt aan de doelen van het kind of de jongere: soms individueel en soms in groepsverband en soms wordt het equitherapietraject ingezet.

    De helende kracht van paarden
    Het therapeutisch paardrijden, ook wel ‘equitherapie’ genoemd, kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind of de jongere. Alleen al het verzorgen en knuffelen kan helend werken, maar daarnaast kan het kind ook inzicht krijgen in de eigen mogelijkheden en het gedrag. Paarden hebben namelijk het vermogen om ons gedrag te spiegelen: ze geven direct een reactie op allerlei prikkels die ze krijgen. Dat stimuleert kinderen om actie te ondernemen, wat ten goede komt aan hun sociale en communicatieve vaardigheden.

    Ook voor volwassenen en teams
    Bij SAM-en wordt equitherapie niet alleen toegepast bij de kinderen en jongeren van de zorgboerderij, maar ook volwassenen en teams kunnen hier doelgericht aan bepaalde vraagstukken werken. Het is geschikt voor iedereen die meer over zichzelf te weten wil komen, persoonlijke groei wil doormaken of aan belemmeringen of patronen die deze groei in de weg staan, wil werken.

    Wist je dat je kind bij SAM-en ook aan voltige kan doen? Hierbij worden gymnastische oefeningen op een rustig galopperend paard (en soms op een oefenton) gedaan. Het draait allemaal om ontspanning, lenigheid, evenwicht en ritme, maar heeft ook alles te maken met samenwerken, elkaar motiveren, helpen en ondersteunen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply