Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Dit kan huidtherapie voor jou betekenen
    Rate this post

    Pijnlijke littekens, haarverlies en huidveranderingen: enkele bijwerkingen die vrouwen vaak krijgen van de behandelingen tegen borstkanker. Daarnaast treden sommige klachten als bestralingsschade en oedeem pas later op, als het behandeltraject allang achter de rug is.

    Voor elke vrouw die met kanker te maken krijgt, ziet het behandeltraject er anders uit. Vaak is van tevoren niet duidelijk welke (aanvullende) therapieën er nodig zijn. Het kan dan fijn zijn als je op de hoogte bent van een aantal mogelijkheden.

    Huidzorg
    Door de chemokuren en bestralingen kan je huid geïrriteerd en beschadigd raken. Speciale huidzorg op maat kan de huidirritatie of verbrandingen verzachten, en sneller doen herstellen.

    Oedeem aanpakken
    Na de behandelingen van borstkanker kunnen vrouwen ook last krijgen van ongewenste vochtophopingen. Deze worden ook wel ‘oedeem’ genoemd. Het gaat hier om lymfoedeem. Deze aandoening ontstaat na een beschadiging van het lymfvatenstelsel, meestal als gevolg van een operatie, chemotherapie of bestraling waarbij de lymfklieren en lymfvaten beschadigd zijn geraakt. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Als gevolg hiervan kan je lichaam het vocht niet goed afvoeren, en begint een lichaamsdeel op te zwellen. Naast deze zwellingen ontstaan er vaak klachten van een vermoeid, zwaar en gespannen gevoel. Lymfoedeem komt het vaakst voor in de armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de borsten en in het gelaat. Het is een chronische aandoening, die behandeling vereist. Want wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, zal het aangedane lichaamsdeel steeds dikker en harder worden, en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

    De behandeling
    De huid- en oedeemtherapeut is specialist op het gebied van het behandelen van oedeem. Voor het afvoeren van oedeem bestaan verschillende behandelingen, zoals manuele lymfedrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. Door de lymfedrainage wordt de vochtopname door de lymfvaten gestimuleerd, en krijgt de afvoer van weefselvocht een stimulans. Eventueel kan manuele lymfedrainage worden gecombineerd met compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen, en ondersteunt de afvoer van het vocht. Er kunnen therapeutische elastische kousen worden aangemeten om het oedeem verder tegen te gaan.

    De behandeling van littekens en oedeem tijdens of na kanker
    Littekens in het geopereerde of bestraalde gebied kunnen behandeld worden. Littekens zorgen vaak voor een bewegingsbeperking. Vaak voelt de huid ook strak aan, of is het litteken verkleefd met de onderlaag. Door littekentherapie kunnen de littekens soepeler, minder pijnlijk en optisch mooier gemaakt worden. LPG Endermologie is een behandeling die vaak kan worden ingezet om de klachten die zijn ontstaan als gevolg van kanker te verminderen. Het gaat hierbij om klachten zoals pijn, jeuk en bewegingsbeperkingen. De endermologiebehandelingen kunnen ook worden ingezet bij oedeem en een kwetsbare huid, door bijvoorbeeld borstkanker, hoofd-halskanker of huidkanker. Door de speciale zuigende en rollende techniek wordt de doorbloeding verbeterd, worden littekens soepeler en neemt oedeem af.

    Over DermaCentrum Apeldoorn
    Maartje Nagel en Kimberly Martina, de huid- en oedeemtherapeuten van DermaCentrum Apeldoorn: ‘Wij zijn een professionele praktijk in huiselijke sfeer, en tevens verbonden aan Gelre Ziekenhuizen. Wij vinden samenwerken erg belangrijk. Daarom overleggen wij intensief met medisch specialisten en fysio- en ergotherapeuten. Ook zijn wij verbonden aan het Oncologie Netwerk Apeldoorn. Oedeemtherapie wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering en de aanvullende verzekering.’

    Welke behandelingen nog meer?

    – Acnetherapie
    – Camouflagetherapie
    – Coagulatietherapie
    – Cryotherapie
    – Curettebehandeling
    – Elektrische epilatie
    – Huidverzorging
    – Littekentherapie
    – Microneedling
    – Oedeemtherapie
    – Professionele peelings
    – Endermologie
    – Lymftaping

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply