Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Donkere verkleuring? Weg ermee!
    Rate this post

    Door de heerlijke zomerzon worden we bruin en verkleurt onze huid doordat in de huid cellen zitten: melanocyten. Deze melanocyten maken pigment aan: melanine. Melanine geeft een bruine kleur aan de huid, en de huid wordt hierdoor donkerder. Dit is een natuurlijke werking van de huid om de huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon. Als we ons goed beschermen, gaat dit meestal wel goed en blijft het alleen bij de donkere verkleuring. Soms verbranden we wel, maar over het algemeen worden we egaal bruin.

    Heel soms blijft er plaatselijk in de huid die bruine kleur achter, en wordt dit te donker. Er ontstaat dan een pigmentvlek. Als de huid dan lichter wordt doordat er minder zon is, blijft deze donkere verkleuring vervelend zichtbaar achter. Dit wordt ook wel ‘hyperpigmentatie’ genoemd. 

    Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken die kunnen ontstaan, zoals: 

    Post-inflammatoire hyperpigmentatie
    Dit kan ontstaan doordat er veel wrijving of irritatie aan de huid is, of ontstaat na een trauma. Hierdoor wordt er door de druk op de huid meer melanine door de melanocyten vrijgemaakt dat zich ophoopt.

    Melasma
    Dit wordt ook wel ‘hormonale hyperpigmentatie’ genoemd. Door een schommeling in de progesteron- en oestrogeenbalans (hormonen) wordt er een ander hormoon geactiveerd: het melanocytenstimulerend hormoon (MSH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de afgifte van melanine wordt vergroot. Tijdens de zwangerschap of overgang of tijdens het slikken van de pil of het stoppen met de pil, of tijdens een andere hormoonschommeling, kan deze hyperpigmentatie ontstaan.

    Hyperpigmentatie veroorzaakt door UV
    Dit wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon, zonnebank of zelfs door binnenverlichting. De delen van de huid die worden blootgesteld aan de zon, vertonen dan kleine donkere plekjes. De plekjes zijn licht tot donker van kleur en zeer verspreid over de blootgestelde delen van de huid. Deze hyperpigmentaties zijn vervelend en kunnen cosmetisch storend zijn. Hier is wel iets aan te doen.

    Afhankelijk van hoe diep de hyperpigmentatie is die op de huid zit, kun je het met verschillende behandelingen wel lichter krijgen.

    Producten
    Er zijn speciale producten op de markt die het pigment kunnen verminderen. Dit zijn producten die het pigment lichter kunnen maken en/of er zijn ingrediënten aan toegevoegd die het melanineproces kunnen verminderen of stoppen. Vaak gaat dit wel in combinatie met behandelingen die door een huidtherapeut gegeven worden om de hyperpigmentatie aan te pakken.

    Peelingen
    Als je een peelingbehandeling ondergaat, kan het teveel aan pigment worden verminderd en soms weggaan. Afhankelijk van de soort hyperpigmentatie wordt er een peeling gekozen die als stof dat pigment kan aanpakken. En zo ontstaat er weer een egale huidskleur.

    Laser
    Licht- en lasertherapie kan ook goed worden ingezet om hyperpigmentatie in de huid aan te pakken. Door middel van het licht uit het apparaat en het pigment op de huid wordt op deze manier het pigment afgebroken en verwijderd.

    Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal en denk je ‘Hé, die vlekjes heb ik ook’? Schroom dan niet om contact op te nemen met NovaDerm. Dan kan huidtherapeut Maaike Ververs kijken welk soort hyperpigmentatie je hebt en wat zij eraan kan doen. Zo kunnen jullie samen aan de slag om jouw huid weer in topconditie te krijgen!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply