Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Donormelk’ voor jouw baby
    Rate this post

    De Nederlandse Moedermelkbank, gevestigd in het VU Medisch Centrum in Amsterdam, bestaat bijna 5 jaar en is opgericht voor te vroeg geboren kinderen van wie de moeder zelf onvoldoende of geen melk produceert of waarvan de eigen moedermelk niet kan worden gebruikt vanwege bijvoorbeeld medicijngebruik. Deze kinderen kunnen zo als alternatief donormelk (van een andere moeder) krijgen.

    We zouden het liefst willen dat alle te vroeg geboren kinderen eigen moedermelk krijgen. Dat komt doordat er veel bewijs is dat dit de beste voeding is voor alle pasgeborenen en in het bijzonder te vroeg geboren kinderen. Eigen moedermelk verkleint op korte termijn de kans op het krijgen van infecties en overlijden. Daarnaast ontwikkelen te vroeg geboren kinderen die worden gevoed met eigen moedermelk minder vaak een ernstige ontsteking van de darm (necrotiserende enterocolitis; NEC). Op de lange termijn verlaagt het de kans op allergieën, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, obesitas en suikerziekte.

    Maar juist na vroeggeboorte produceren moeders vaak niet (direct) voldoende melk om hun kind te voeden. Ze zijn bijvoorbeeld zelf ziek of krijgen medicijnen waardoor de pasgeborene de moedermelk niet mag krijgen. Daarnaast zorgt de opname van een te vroeg geboren kind op de afdeling Intensive Care vaak voor veel stress en moeten moeders alle melk afkolven, omdat de kinderen de eerste tijd nog niet aan de borst kunnen drinken.

    Donormelk
    De Moedermelkbank krijgt moedermelk van donoren. Dit zijn moeders die zelf net een baby hebben gekregen en borstvoeding over hebben. De donormelk moet aan strenge eisen voldoen, omdat bepaalde ziekten via moedermelk over te dragen zijn. Daarom vindt een uitgebreide screening, inclusief bloedtest, plaats. Donoren kolven vervolgens thuis de melk af en vriezen deze in. Wanneer de moedermelkbank de melk ontvangt, wordt deze getest op de aanwezigheid van bacteriën en vervolgens gepasteuriseerd (verhit gedurende een half uur). Na pasteurisatie wordt de melk nogmaals gecontroleerd op de afwezigheid van bacteriën. Alleen geschikte donormelk wordt daarna gebruikt.

    Beschikbaarheid
    Eerst werd de donormelk alleen gegeven aan te vroeg geboren kinderen die meededen aan de ‘Early Nutrition Study’, een wetenschappelijk onderzoek waaraan in totaal bijna 400 te vroeg geboren kinderen meededen. Het onderzoek had als doel de effecten van donormelk te onderzoeken en aan te tonen of donormelk voordelen heeft boven kunstvoeding. Inmiddels is donormelk standaard beschikbaar voor te vroeg geboren kinderen in VUmc en AMC in Amsterdam. We doen hard ons best om in de komende tijd donormelk ook beschikbaar te maken op de andere neonatale intensive care units in Nederland. Zo kunnen alle ouders zelf een keuze maken welke voeding ze het liefst aan hun kind willen geven.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply