Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • E-sigaret – net zo schadelijk?
  Rate this post

  Steeds meer mensen maken gebruik van een e-sigaret in plaats van een gewone sigaret. Volgens het RIVM is de grootste reden hiervoor dat een e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten. Natuurlijk zijn er, net als bij andere nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, altijd voordelen én nadelen te vinden aan zo’n nieuw product zoals de e-sigaret. Want is een e-sigaret roken wel écht gezonder dan een gewone sigaret of kun je beter helemaal stoppen met roken? In dit artikel vertellen we je wat meer over de geschiedenis van de e-sigaret en over de voordelen en de nadelen van dit populaire apparaat.

  Wat is een e-sigaret?
  Kort gezegd is een e sigaret, afkorting van elektronische sigaret, een elektronisch apparaat dat een variant is op het roken van traditionele tabak. In zo’n elektronisch apparaat wordt vloeistof verdampt dat je met één druk op de knop kunt inhaleren. Een e-sigaret wordt vaak gebruikt door mensen die stapsgewijs willen stoppen met roken. Met dit apparaat kun je namelijk kiezen voor verschillende nicotinegehaltes die je gemakkelijker kunt verminderen dan wanneer je cold turkey besluit te stoppen met roken. Elektronische sigaretten zijn te koop in verschillende soorten en maten. Hierbij kies je zelf voor wat voor een vloeistof met wat voor smaak, ook wel e-liquid genoemd, je in de e-sigaret doet. Zo’n elektronische sigaret werkt op een batterij, waarbij de meest gebruikte varianten over een oplaadbare batterij beschikken. Die batterij zorgt voor verhitting waarna de vloeistof verdampt. Bij de meeste varianten moet je hiervoor eerst een knopje indrukken, terwijl andere varianten activeren wanneer je aan de zogeheten driptip, het verwisselbare mondstukje, zuigt.

  Geschiedenis van de e-sigaret
  Wist je dat de geschiedenis van de e-sigaret al teruggaat naar 1900? Sinds dat jaartal zijn er al verschillende apparaten uitgevonden waarmee men op een alternatieve wijze kon roken. Opvallend hierbij is dat het grootste doel altijd was om een gezonder alternatief te vinden voor tabak. Een pas écht interessante ontwikkeling is die van Herbert A. Gilbert in 1963, het jaartal dat hij kwam met smokeless non-tobacco, een apparaat dat een veilige vervanging moest zijn voor roken. Omdat er te weinig damp uit het apparaat kwam, werd het uiteindelijk niet gecommercialiseerd. Toch is deze ontwikkeling erg belangrijk wanneer we kijken naar de werking van de elektronische sigaret die men nu gebruikt. Het was vervolgens pas in 2000 toen de Chinese ontwikkelaar Hon Lik begon te werken aan een gezond alternatief voor roken: de e-sigaret zoals we die vandaag de dag kennen. Helaas hebben veel bedrijven zijn idee en apparaat gekopieerd waardoor Lik er (nog) niet heel rijk van is geworden.

  Voordelen van een elektronische sigaret
  De e-sigaret kent zeker meerdere voordelen ten opzichte van roken van normale tabak. Zo bevatten e-sigaretten geen kankerverwekkende stoffen zoals teer, koolmonoxide en stikstofoxide die slecht zijn voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat tabak honderden giftige stoffen die door verbranding ervan vrijkomen, iets wat je bij het roken van een e-sigaret niet hebt. Dat geldt natuurlijk alleen wanneer je het vergelijkt met normaal roken. Helemaal niet roken is altijd gezonder. Hierdoor is er ook veel kritiek op de e-sigaret. Deze zou bijvoorbeeld meer mensen aan de gewoonte van roken helpen.

  Nadelen van een e-sigaret
  Naast de voordelen van het roken van een elektronische sigaret ten opzichte van een gewone tabakssigaret zijn er uiteraard ook nadelen te vinden. Het grootste nadeel is bijvoorbeeld dat een e-sigaret zeker niet gezond is: de liquids bevatten namelijk nog steeds nicotine, een giftige stof dat slecht is voor hart- en bloedvaten. Je kunt in dat geval wel altijd kiezen voor nicotinevrije liquids. Andere nadelen van de elektronische sigaret zijn onder andere:

  – Nicotine is niet alleen schadelijk, maar ook zeer verslavend. Wanneer je wilt stoppen met roken is een e-sigaret alleen de juiste keuze wanneer je afbouwt met nicotine.
  – Een elektronische sigaret kan zorgen voor een droge mond en keel, wanneer je het apparaat voor het eerst gebruikt. Bij sommige mensen blijft dit gevoel aanwezig.
  – De liquids smaken anders dan echte tabak. Het kan dus zijn dat je flink moet wennen aan de smaak van dergelijke vloeistoffen. De meeste mensen zijn deze smaak zo gewend, maar dit kan per persoon verschillend zijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply