Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een actieve rol voor beweging
    Rate this post

    Als je na een zwaar behandeltraject kankervrij bent verklaard, is dat natuurlijk een gigantische opluchting. De ziekte is uit je lichaam en je bent weer op de weg naar gezondheid. Maar dat je je nog niet ­meteen gezond vóélt, is heel normaal. Er komen namelijk erg veel bijwerkingen en gevolgen kijken bij het ­genezingsproces.

    De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Na de medisch noodzakelijke ingrepen blijven vaak nog diverse huidproblemen over, zoals bijvoorbeeld bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, vochtophopingen door een beschadigd lymfestelsel, ­littekenweefsel en het ontbreken van een borst of tepel. De optelsom van de bijeffecten en de intensiteit van de ziekteperiode nodigt misschien niet uit om veel te bewegen. En mogelijk durf je dat ook niet zo goed meer. Maar toch kan beweging veel opleveren.

    Actieve rol
    De oncologiefysiotherapeut speelt daarom een actieve rol in de nazorg en begeleiding van vrouwen en mannen met borstkanker. Zo biedt deze gespecialiseerde fysiotherapeut een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk wegnemen. Zo kan de oncologiefysiotherapeut met speciale massagetechnieken de doorbloeding in littekens verbeteren en verkleving verminderen. Daardoor wordt de huid weer soepeler, het bewegen van de arm en schouder gaat gemakkelijker en de cosmetische ontsiering van littekens vermindert.

    Kennis en vaardigheden
    Ook is de oncologiefysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht wat ontstaat door verschillende aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Een bekende oorzaak is de borstkankerbehandeling waarbij lymfeklieren operatief worden verwijderd of bestraald. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel. De oncologiefysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen.

    Aandacht
    Verder past de therapeut tijdens de behandeling, ­afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toe in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode. Daarbij let de therapeut op de effecten van oedeem op je functioneren, en begeleidt je in training en een gezonde leefstijl. Op die manier heeft de oncologiefysiotherapeut een actieve rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

    De gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut richt zich op twee dingen:
    • De behandeling van klachten die het dagelijks functioneren en bewegen belemmeren zoals oedeem, bewegingsbeperking, spanningsklachten, stijfheid en pijn. De oncologiefysiotherapeut begrijpt en kent deze klachten en weet precies wat zij moet doen in het geval van borstkankerpatiënten.
    • Verbeteren van de spierkracht en conditie. Iemand met voldoende spierkracht en een goede conditie voelt zich in het algemeen beter en is ook beter in staat om een ingrijpende behandeling te ondergaan. De oncologiefysiotherapeut kent de omstandigheden en mogelijkheden van een patiënt met kanker en helpt hem met een goed bewegings­programma toegepast op de specifieke situatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply