Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een dag op de kinderopvang
    Rate this post

    Het kinderdagverblijf: veel werkende ouders hebben er dagelijks mee te maken. Maar hoe ziet zo’n dag er nu eigenlijk uit voor een kind? We volgen Luuk (9 maanden oud) en zijn ouders Freek en Yvonne.

    7:30 – Tijd om op te staan!
    8:00 – Samen op de fiets op de fiets
    8:15 – aankomst op de opvang
    9:00 – Spelend ontwikkelen
    11:00 – Even bijkomen (slapen/rusten)
    12:00 – Een (gezonde) lunch
    13:00 – Slapen/rusten
    14:00 – Buiten op avontuur/spelen
    18:00 – Naar huis!
    18:30 – Thuis eten en de dag afsluiten

    8:15 – Aankomst bij het dagverblijf
    Luuk gaat 4 dagen naar de opvang en zit op een speciale babygroep. Zijn vaste juf Fatima is er vaak in de ochtend. Luuk herkent haar gelijk bij binnenkomst. Mama Yvonne en Fatima bespreken de afgelopen avond en nacht. Luuk heeft wat onrustig geslapen, waarschijnlijk door tandjes die doorkomen. Voor Fatima is dit fijn om te weten, want hij zal dan waarschijnlijk wat eerder toe zijn aan zijn eerste slaapje die dag. Als het warm is, wordt er natuurlijk ook gevraagd of je kind al goed is ingesmeerd. Er zal immers lekker veel buiten gespeeld worden de hele dag! Een vertrouwd gezicht en een goede overdracht is fijn en belangrijk voor alle partijen! Zo kun jij, na een dikke afscheidskus natuurlijk, met een gerust hart gaan werken!

    Gedurende dag maken de medewerkers op de groep foto’s van Luuk en noteren ze zijn slaaptijden en eetmomenten. Zo hebben mama en papa alvast een beetje een beeld bij de dag van Luuk en kunnen ze ook meegenieten van zijn mooie groeimomenten.

    9:00 – Spelend ontwikkelen
    Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben een enorm doorzettingsvermogen. Vallen en weer opstaan, blijven proberen tot het lukt. Dat geldt ook voor Luuk. In een veilige omgeving krijgt hij de ruimte om te ontdekken en om zijn motorische vaardigheden te ontwikkelen. Maar hij ziet ook andere kinderen, waarmee hij contact maakt en waar hij op reageert. Kinderen leren van en met elkaar, ook ontdekken ze hun rol in een groep (sociale interactie).

    11:00 – rust!
    Tussen het spelen en ontwikkelen door is er natuurlijk voldoende tijd om tot rust te komen. De medewerkers van het kinderdagverblijf kijken bij ieder kind welke rustmomenten bij hem of haar passen. Als je kind het gewend is om met een speen, knuffel of doekje te slapen, wordt die gewoonte zoveel mogelijk overgenomen. In eerste instantie slaapt je kindje vaak op 2 momenten per dag, maar als het wat ouder wordt, is 1 keer per dag slapen meestal voldoende. Als er toch behoefte is aan meer slaap, is dat geen probleem. Wanneer je kindje slaapt, gaat een medewerker regelmatig even kijken. Ook staat de babyfoon continu aan.

    12:00 – lunchtijd
    Gezond eten is belangrijk voor iedereen, en voor opgroeiende kinderen des te meer. Op het kinderdagverblijf wordt dan ook verantwoord en gevarieerd gegeten. Neem nou broodbeleg: daar kun je van alles voor gebruiken. Vandaag krijgt Luuk voor het eerste hummus op zijn brood! Dat had hij thuis nog niet eerder gehad. Hij vindt het duidelijk lekker!

    14:00 – Buiten spelen en vies worden mag
    Iedere dag gaat Luuk naar buiten om even lekker een frisse neus te halen. Buiten kan er gespeeld worden in een buitenruimte waar ook veel te ontdekken valt. Een zandbak, bomen, schaduwplekken, klimplekken en mogelijkheden om te verstoppen en hutten te bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos en vies worden mag. Als de zon schijnt, kan je kind met water en zand spelen. Regent het? Dan komen de regenlaarsjes en -jasjes tevoorschijn. Ook dan valt er immers van alles te ontdekken!

    18:00 – Op naar huis!
    Papa Freek komt Luuk ophalen. Luuk kruipt op hem af en geeft hem een dikke knuffel. Daarna bespreekt Freek, met Luuk op zijn armen, nog even met de pedagogisch medewerker hoe de dag is verlopen, dus wat hij allemaal heeft gedaan en of er nog bijzonderheden waren. Daarna gaan de twee naar huis.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply