Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Een ‘dreamteam’ in je kraamweek
    4/4 - (1 stemmen)

    Er is gelukkig veel mogelijk als het gaat om de manier waarop je wilt bevallen. Je kunt zelf kiezen wat het beste bij je past en door wie je je laat begeleiden. Dat geldt niet alleen voor je verloskundige, maar ook voor je kraamverzorgende!

    ‘We wijzen geïnteresseerden altijd eerst op onze website’, begint Monica Silva, die samen met haar zus Amándia het kraamzorgbureau heeft opgericht. ‘Daarop kunnen ze een goed beeld krijgen van onze werkwijze en waar we voor staan bij de begeleiding. En wat vinden we dan zoal belangrijk? We willen graag onderdeel zijn van een ‘dreamteam’ in de kraamweek, samen met de aanstaande ouders en de verloskundige. Daarvoor is het nodig dat we het gezin goed leren kennen, zodat we goed op elkaar afgestemd zijn en de kraamtijd optimaal verloopt. Het is bij de keuze van de kraamverzorgende belangrijk dat er een goede match is. Ons kleine team van kraamverzorgenden is bekend met verschillende culturen en de gebruiken die bestaan rond zwangerschap en bevalling. We staan hier open voor en denken graag mee met de ouders.’

    Mentale welzijn
    Monica vervolgt: ‘Een belangrijke focus ligt op het mentale welzijn van de moeder. Die is vaak de ‘motor’ van het gezin, en wil allerlei taken in het huishouden zelf oppakken, maar moet in de periode van zwangerschap en bevalling toch echt even pas op de plaats maken. Onze begeleiding is er dan ook op gericht dat de moeder weer in haar kracht komt in de nieuwe situatie. Dat lukt alleen als ze goed in haar vel zit, en wij zorgen ervoor dat ze kan ontspannen, herstellen en genieten van de nieuwe gezinssamenstelling.

    Warming Up
    ‘Om ons nog beter te leren kennen, kan een gezin gebruik maken van onze ‘Warming Up’-service. Dit is een extra contactmoment, naast het reguliere intakegesprek. Het doel van de Warming Up is om het gezin klaar te stomen voor een mooie kraamweek en een eventuele thuisbevalling, indien gewenst. Tijdens een gesprek bij het gezin thuis, vlak voor de 37ste week van de zwangerschap, inventariseren we of alle spullen aanwezig zijn die de ouders wensen te hebben voor de baby. Daarnaast bekijken we ook samen of alle benodigdheden voor een thuisbevalling klaarstaan. Het gezin heeft hierdoor de mogelijkheid om alvast kennis te maken met een kraamverzorgende. De Warming Up wordt erg gewaardeerd omdat de ouders de mogelijkheid hebben om gerichte en praktische vragen te stellen. Op die manier kan er ook een vertrouwensband ontstaan tussen de kraamverzorgster en het gezin. Dat is fijn, want er loopt tenslotte toch een week lang een ‘vreemde’ rond in het huis als de baby er eenmaal is. De uiteindelijke bedoeling is dat onze service zorgt een goede voorbereiding en daarmee voor mentale rust.’

    Monica besluit: ‘We willen dat de moeder en het gezin zich fijn voelen. De gezondheid van moeder en kind staan voorop. En we vinden het belangrijk dat de moeder zich veilig voelt om haar wensen of obstakels uit te spreken. Als we zien dat bijvoorbeeld de borstvoeding niet lekker gaat, dan gaan we samen met de moeder op zoek naar redenen waarom het niet lukt en manieren om de borstvoeding op gang te krijgen. En daarna is het genieten geblazen!’

    Over Kraamzorg Groei & Bloei
    Kraamzorg Groei & Bloei is in 2017 opgericht door de zussen Amándia en Monica Silva. Amándia had al jarenlange ervaring in de kraamzorg en als verpleegkundige, en studeerde enkele jaren geleden af als verloskundige. Toen zij in 2018 de kraamverzorgende werd van haar zus, wilden verschillende vriendinnen van hen ook Amándia als hun kraamverzorgende. Totaal onverwacht kreeg Amandia het als kraamverzorgende erg druk. Dat bracht de zussen op het idee om samen een eigen bureau op te richten, waarbij Amandia haar eigen visie op kraamzorg in de praktijk kon brengen. Monica ondersteunt op het operationele vlak.

    Tips voor aanstaande moeders
    – Plan ‘me-time’ in!
    – Bedenk ruim vóór de bevalling wat je triggers en geluksmakertjes zijn waar je energie van krijgt.
    – Realiseer je dat de kraamverzorgende er voor jou is. Maak dus gebruik van deze ondersteuning en laat je allerlei zorgen en licht huishoudelijke taken uit handen nemen.
    – Probeer door de ogen van je baby te kijken, want dan begrijp je beter wat je baby meemaakt, hoe hij/zij de dag heeft beleefd, maar ook wat hij/zij wel of niet fijn vindt. Leer je baby goed kennen in de eerste week en maak daarbij gebruik van de kennis van de kraamverzorgende. Daar waar een baby wordt geboren, wordt er ook een moeder geboren. Als je begrip en geduld toont voor je baby, zullen jullie samen groeien en bloeien.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply