Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een gezonde mond, ook voor je kind!
    Rate this post

    Geen gaatjes en gezond tandvlees. Dat is toch wat je graag wilt voor je kind? Helaas zien mondhygiënistes al bij heel jonge kinderen gaatjes in het melkgebit. Jammer, want met goed tandenpoetsen, voedingsgewoonten en regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kun je veel problemen voorkomen.

    Misschien wist je het nog niet, maar je kind kan gewoon mee naar de mondhygiënist. Je gunt je kind immers een leven lang een gezonde, frisse mond. De mondhygiënist kan je daar als ouder goed in begeleiden. Neem je kind gerust vanaf heel jong al mee. Bij dit bezoek zal de mondhygiënist informatie geven over het verkrijgen en behouden van een gezonde mond en samen met je kind een goede manier van tandenpoetsen oefenen.

    Tandenpoetsen bij je kind
    Wanneer een baby 6 maanden oud is kunnen al de eerste melktandjes doorbreken. Vanaf het moment van doorbraak is het belangrijk om de tanden van je kind te poetsen met een fluoride tandpasta passend bij de leeftijd. Tot een leeftijd van ongeveer 2 jaar is 1 poetsbeurt per dag voldoende, vanaf 2 jaar poets je 2 keer per dag. Het tandenpoetsen van je kind zal niet altijd gemakkelijk gaan maar is wel echt nodig.

    Blijf napoetsen
    Het beste kun je hiervoor een tandenborstel gebruiken met een kleine borstelkop en zachte haren. Maak met de tandenborstel kleine, zacht masserende, horizontale bewegingen over de tanden en het tandvlees. Om het wat gemakkelijker te maken kun je het beste zelf naast je kind gaan staan en het hoofdje op je hand laten rusten. Maar ook liggend op een bed is een mogelijkheid. De tandjes van je baby kun je het gemakkelijkst liggend op de commode poetsen. Zodra je kind oud genoeg is om zelf de borstel vast te houden, kun je elektrisch gaan poetsen. ‘Tot zeker 10 jaar is het belangrijk om als ouder minstens één keer per dag na te blijven poetsen, bij voorkeur ’s avonds. Gaan je kinderen uiteindelijk helemaal zelf poetsen, blijf dan het tandenpoetsen regelmatig controleren en begeleiden,’ voegt Ans Lindeman hier nog aan toe.

    Verkeerde voedingsgewoonten
    Ook voeding is belangrijk. Cariës en tanderosie worden veelal veroorzaakt door verkeerde voedingsgewoonten. Al vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen, heeft voeding invloed op het gebit. Zorg ervoor dat de voedingsproducten geen of weinig suiker bevatten. Vooral zuigflesjes en tuitbekers die gevuld worden met een suikerhoudende of zure drank en waar langdurig op gesabbeld wordt, kunnen problemen geven. Dit zijn (kinder)limonades, vruchtensappen, yoghurtdranken, papjes en melk.

    Stap over naar een beker
    Sandra Mulder vertelt: ‘Stap zo snel mogelijk over van een zuigfles naar een beker. Deze worden sneller leeg gedronken zodat problemen worden voorkomen. Geef vooral ook ‘s nachts de fles niet mee naar bed en geef na het laatste tandenpoetsmoment niets meer te eten of te drinken, hooguit wat water.’ Chantal Geerdink geeft als tip: ‘Tot slot is het belangrijk dat je als ouder zelf het goede voorbeeld geeft! Neem je kind mee naar een bezoek aan de mondhygiënist of tandarts. Poets samen, en maak er wat leuks van!’

    Zo maak je poetsen leuk(er)
    – Probeer tijdens het poetsen eens naast je kind te gaan staan in plaats van ervoor of erachter.
    – Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen en zelf tandpasta op de borstel doen
    – Vertel tijdens het poetsen een verhaaltje of zet muziek aan. Online zijn ook verschillende leuke en leerzame poetsspelletjes en apps te vinden. Kies in ieder geval iets dat twee minuten duurt!
    – Laat je kind in de spiegel meekijken, zodat het kan zien wat er gebeurt.
    – Vertel je kind wat je wegpoetst. Benoem die boterhammen van de lunch of de sperziebonen van het avondeten.

    De 3 b’s
    Het is belangrijk om je kind een vaste volgorde van poetsen aan te leren, zodat het hele gebit goed schoon blijft. Houd hierbij de 3 b’s aan: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Vergeet de rand van het tandvlees en de doorkomende tandjes niet!

    Wist je dat …
    … de kosten voor een bezoek aan de mondhygiënist en tandarts tot de leeftijd van 18 jaar 100% worden vergoed uit de basisverzekering?
    … voor een bezoek aan de mondhygiënist geen verwijzing van de tandarts nodig is?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply