Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Een kind zegt niet: ‘Ik heb last van mijn heup’’
    Rate this post

    Al ruim 27 jaar werkt Herma Holscher als kinderradioloog in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag. Hier leidt en leidde ze talloze kinderradiologen op. Zelfs vanuit het LUMC worden arts-assistenten naar haar doorgestuurd om het vak van de allerbeste te leren. ‘We hebben hier een bijzonder grote, goede kinderradiologie-afdeling met een toegewijd team van artsen, laboranten en ondersteunend personeel’, bevestigt ze.

    Kinderradiologie is het geheel van beeldvormende diagnostische onderzoeken bij kinderen tot 18 jaar. Aan de hand van allerlei onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, CT-scans, MRI-scans en echografie kunnen diagnoses worden gesteld en de effecten van behandelingen worden gevolgd.

    Andere presentatie
    Werkt dat bij kinderen dan anders dan bij volwassenen? ‘Kinderen hebben een andere presentatie van hun klachten’, licht Herma toe. ‘Een kind zegt niet: ‘Ik heb last van mijn heup’. In plaats daarvan gaat het kind mank lopen. Ook zijn er ziekten die uitsluitend bij kinderen voorkomen, zoals de ziekte van Perthes, een soort ontwikkelingsstoornis van de heup. Daarnaast kunnen dezelfde klachten bij kinderen en volwassenen een heel andere oorzaak hebben. Als een kind van 4 jaar bloed in zijn urine heeft, denkt een kinderradioloog eerst aan een urineweginfectie. Maar als een man van 60 diezelfde klachten heeft, denk je aan een niersteen of een tumor.’

    Heel stil liggen
    ‘Als kinderradioloog houd je rekening met de leeftijd, groei en ontwikkeling van het kind’, vertelt Herma. ‘Elke leeftijd heeft een speciale aanpak nodig om een onderzoek te laten slagen. Als je bijvoorbeeld een MRI-scan van het hoofd wilt maken, moet een kind heel stil kunnen liggen. Aan kinderen vanaf 4 jaar kun je dat duidelijk maken. In de leeftijd van 0 tot 6 maanden geef je het kind vlak voor de scan een flesje en leg je het in een vacuümkussen. Dan slapen ze zo. Maar in die tussenleeftijd, tussen 6 maanden en 4 jaar, moet het kind vaak onder narcose voor MRI-onderzoek. Daarnaast hebben we allemaal trucjes op onze apparatuur aangebracht om ervoor te zorgen dat een kind zo min mogelijk straling krijgt. Zo geeft het doorlichtingsapparaat zijn straling bijvoorbeeld gepulseerd af en hebben we een speciale CT-scan die met een heel lage dosis toch zeer goede beelden kan maken.’

    Rennen voor statief
    De Aramco Beach Run (op 2 juni 2019) zamelt dit jaar geld in voor een thoraxstatief voor de Kinderspoedeisendehulp van het JKZ. Dit statief wordt gebruikt om betere hart- en longfoto’s te kunnen maken bij jonge patiëntjes. Zie www.aramcobeachrun.com.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply