Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een leven langs de zijlijn?
    Rate this post

    Opmerkingen als ‘Het zit tussen je oren’ en ‘Je moet er maar mee leren omgaan’. Al jarenlang kampen met klachten waar een arts geen verklaring voor kan vinden, maar die ervoor zorgen dat soms een wande-lingetje naar de supermarkt om de hoek al te veel is. Je ernstige zorgen maken om je carrière, of geen werkzaamheden kunnen verrichten. Als je chronische pijn hebt, dan heb je levenslang.

    Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt. Hierbij is de pijn somatisch (lichamelijk): de pijn is het gevolg van lichamelijk lijden. Toch ontbreekt bij veel chronische pijnklachten een lichamelijke oorzaak voor de klachten; de pijn is ‘onverklaarbaar’. Hoewel de pijn veelal niet levensbedreigend is, heeft chronische pijn een sterk negatief effect op de levenskwaliteit en het wel-bevinden van patiënten.

    Geen diagnose
    Leven met chronische, onverklaarbare pijn maakt onzeker. Als patiënt met onverklaarbare pijnklachten weet je niet of je ooit een geschikte behandeling zult vinden en hoelang jouw klachten zullen aanhouden. Soms blijf je maar zoeken naar de oorzaak van de klachten. Deze zoektocht is vaak tevergeefs, waardoor je nog meer onzeker en angstiger wordt. Langzaam neemt de pijn jouw leven over. Maar misschien ga je er juist anders mee om. Sommige patiënten zoeken veel afleiding en proberen er niet aan te denken, met als risico dat de pijngrens wordt overschreden en er nog meer pijn ontstaat.

    Moedeloos en wanhopig
    Het ontbreken aan een uitzicht op verbetering kan moedeloos en wanhopig maken, en leiden tot depressies en somberheid. Deze kans wordt nog eens vergroot omdat je als patiënt met chronische pijn langzaam langs de zijlijn van het leven komt te staan. De pijn belemmert een normale deelname aan het dagelijks leven, zoals kunnen werken, afspreken met vrienden en sporten. Chronische pijn is niet van de buitenkant te zien en wordt heel persoonlijk beleefd. Immers: pijn is een subjectieve klacht: die is niet zichtbaar en meetbaar. Dat de pijn zo onzichtbaar is, maakt dat patiënten met chronische pijn vaak op onbegrip stuiten vanuit de omgeving. Dit is de oorzaak dat patiënten zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Vanwege de belemmeringen in het dagelijks leven en het sociale isolement worden de pijnklachten, de nare gevoelens en de angst vaak nog sterker. Kortom: patiënten met chronische pijn verkeren in een vicieuze cirkel. Om deze cirkel te doorbreken, kun je bij Excellent Care Clinics het innovatieve pijnrevalidatie-programma ‘Bewegen met Pijn’ volgen.

    Bewegen met pijn
    De behandeling bij Excellent Care Clinics kent een -multidisciplinaire aanpak waarbij diverse specialisten betrokken zijn: een fysiotherapeut, lifestylecoach, voedingsdeskundige, psycholoog en psychiater. Door kennis en kunde uit diverse specialismen te bundelen, worden er verschillende inzichten gebruikt om kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen aanbieden. In deze kliniek krijgen patiënten een therapie waarbij bewegen met speciale apparatuur, –
    gedrags-/ psychotherapie, dieet, koudetherapie en spier-opbouw met elektromyostimulatie centraal staan. Al deze behandelingen worden vergoed vanuit de basis-verzekering. Het doel is dat de cliënt door acceptatie van de psychische effecten van chronische pijn en door te leren te bewegen met pijn, op psychologisch, sociaal en fysiek gebied beter gaat functioneren.

    Wist je dat …
    … één op de vijf mensen in Nederland een vorm van chronische pijn heeft?

    Wist je dat …
    … chronische pijn een sterk negatief effect op de levenskwaliteit en het welbevinden van patiënten?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply