Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Een plek voor ondersteuning
    4/4 - (1 stemmen)

    In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 116.000 mensen de diagnose ‘kanker’. Dat betekent onder andere dat er circa 9.000 gezinnen met thuiswonende kinderen te maken krijgen met kanker. Wat een getal: 9.000! Maar veel belangrijker zijn natuurlijk de mensen achter het getal. Als een van de gezinsleden de diagnose ‘kanker’ krijgt, is dat van invloed op het hele gezin. Kanker heeft een enorme impact op je leven en ook op het leven van de mensen om je heen.

    Terwijl voor het gezin de wereld in één klap tot stilstand komt, draait deze daarbuiten gewoon door. Dat leidt soms tot lastige situaties. Er kunnen spanningen ontstaan doordat niet iedereen op dezelfde manier met de situatie omgaat. En mensen buiten het gezin weten niet precies wat zich daarbinnen afspeelt.

    Veel getroffenen hebben moeite om hun leven weer op de rails te krijgen. Kanker verandert je toekomstbeeld, de ziekte heeft invloed op je gezin, op je familie en vrienden en op je werk. Kortom: kanker heeft invloed op je hele functioneren. En de mensen om je heen kunnen op een heel andere manier dan jij reageren op de situatie.

    Ontmoeting en ondersteuning
    SamenhuiS is er om je te ondersteunen bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt als kanker in je leven komt. Je kunt er terecht als je zelf ziek bent (geweest), maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden. Je kunt er terecht met al je vragen. De gastvrouwen en gastheren ontvangen je in het SamenhuiS en je ontmoet gasten die hetzelfde doormaken (of doorgemaakt hebben) als jij.

    Kinderinloop
    Vooral voor kinderen kan de roerige periode die volgt na de diagnose veel onrust met zich meebrengen. Hoe reageert een kind? ‘Praat ik er wel over of niet?’ ‘Met wie praat ik er dan over?’ ‘Wat voel ik van binnen en hoe ga ik daarmee om?’: allemaal vragen die het kind vaak niet zelf kan beantwoorden.
    Maandelijks is er een kinderinloop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Het is een moment voor kinderen die iemand kennen die kanker heeft (gehad) en ook voor kinderen die zelf kanker hebben (gehad) om hun verhaal te vertellen. Als je met elkaar praat, samen knutselt, puzzelt, tekent of spelletjes doet, ontdek je dat het niet alleen jou overkomt. Zo word je in het SamenhuiS geholpen om met kanker in je leven om te gaan.

    ‘Als een warm bad’
    Dank dat jullie met elkaar zóveel verschil voor ons maken in het (leren) omgaan met kanker! We ervaren onze bezoeken steeds weer als een warm (en onmisbaar!) bad. – bezoekers van SamenhuiS

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply