Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een plek waar je jezelf kunt zijn
    Rate this post

    Wanneer je kanker krijgt, staat je wereld op z’n kop. Dat ene woordje omvat zo veel meer dan alleen ziekte. Je ervaart pijn, paniek, verdriet en vooral angst. Je zit vol vragen en onzekerheid. Soms heb je behoefte aan een plek om vrijuit te praten, soms aan een plek waar dat juist helemaal niet hoeft. Een inloophuis kan allebei zijn.

    Anna’s huis is een inloophuis in Zaandam voor mensen met kanker en hun naasten. Er werken 103 vrijwilligers, waaronder gastvrouwen en gastheren, die een belangrijke rol hebben. Zij verwelkomen de gasten, verzorgen de eerste opvang en zorgen voor een huiselijke sfeer. Ze bekijken welke ondersteuning iemand nodig heeft, en wat er mogelijk is. Ze helpen bij grote en kleine vragen en problemen. Vaak zijn de vrijwilligers in Anna’s huis ook lotgenoten. Je bent welkom om binnen te lopen en kennis te maken, ook zonder duidelijke hulpvraag.

    Het verhaal van Coosje
    Anderhalf jaar geleden heeft Coosje zich bij Anna’s huis in Zaandam aangemeld als gastvrouw. Zij had enkele jaren daarvoor de diagnose ‘darmkanker’ gekregen en uit ervaring wist ze hoe belangrijk een luisterend oor en contact met lotgenoten is. Bij Anna’s huis wilde ze zich hier graag voor inzetten; in eerste instantie als gastvrouw, maar inmiddels begeleidt ze ook lotgenotenbijeenkomsten voor mensen met darmkanker. Ze vindt het erg fijn dat mensen zoveel vertrouwen in haar en in elkaar hebben en ze merkt dat de cliënten veel herkenning vinden in elkaars verhalen. Dit biedt troost en ondersteuning.
    Zo zijn deze gesprekken voor beide partijen heel waardevol. ‘Als je je kwetsbaar opstelt en iets van jezelf geeft, krijg je er ook veel voor terug,’ zegt ze er zelf over.
    Coosje kreeg de diagnose ‘darmkanker’ in 2012 en dit was het begin van een aantal heftige jaren. Nadat een deel van haar dikke darm was verwijderd, brak er een lange periode van herstel aan. Daarna leek het weer beter met haar te gaan. Omdat Coosje en haar echtgenoot erg van reizen houden, hadden zij in 2014 een vakantie naar Canada geboekt om te vieren dat het zo goed ging. Maar een onderzoek kort daarvoor wees uit dat er uitzaaiingen aanwezig waren in de lever. Het reisje naar Canada moest plaatsmaken voor een chemokuur en wederom bestond haar leven weer uit vele ziekenhuisbezoeken. Nu, na jaren van operaties, chemotherapie en bestralingen, houdt Coosje nog steeds hoop en staat ze positief in het leven. Ook het werk als vrijwilliger in Anna’s huis geeft haar een doel in het leven. Het feit dat ze mensen kan helpen, helpt haar de aandacht even van zichzelf af te leiden en aan een ander te geven. ‘Als ik met mijn positiviteit één persoon kan helpen, ben ik al tevreden,’ zegt ze. Aan mensen die te maken krijgen met kanker, wil ze graag de boodschap meegeven om juist wél plannen voor de toekomst te blijven maken: ‘Het boeken van een reis bijvoorbeeld is al de helft van het plezier. Blijf toekomst maken, blijf herinneringen maken. Je kan nog veel meer dan je zelf denkt!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply