Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een stap verder!
    Rate this post

    Dagelijks bewegen we wat af. We lopen, fietsen en sporten en verwachten daarbij dat ons lichaam doet wat wij willen. Maar wat doe je als je last krijgt van klachten die ervoor zorgen dat je pijn of ongemak bij het bewegen hebt?

    Sportpodotherapeut Saskia de Waal: ‘Voeten zitten vernuftig in elkaar; ik zie ze als een kunstig bouwwerk. Ik ben ervan overtuigd dat voeten gemaakt zijn om te bewegen en niet om vastgezet te worden. Mijn bedrijfsnaam betekent niet voor niets ‘voeten in beweging’. Veel zolenmakers vervaardigen een zool die de voet steunt. Ik wil juist niet steunen, maar sturen. Een voet kan het prima zelf, al dan niet met een beetje hulp. De voeten spelen ook een grote rol in de rest van de beweging van de benen, de rug en het bekken.’

    Klachtenvrij sporten
    ‘Ik richt me voornamelijk op sporters op hoog niveau, omdat ik het interessant vind om hen te helpen bij het oplossen van hun problemen. Ook vind ik het een uitdaging om mensen te helpen die al bij talloze zorgverleners zijn geweest, maar nog steeds continu klachten hebben. Dan weet ik gewoon dat er iets is dat de klachten in stand houdt, en vaak betreft het dan een blokkade in de voet. Het geeft veel bevrediging om deze cliënten van hun klachten af te helpen’, vertelt Saskia enthousiast.

    Diepere oorzaak
    Voor een goed herstel is het belangrijk om de diepere oorzaak aan te pakken en niet alleen de symptomen. Daarom onderzoekt Saskia niet alleen de voet, maar de hele beweegketen. Vaak komt ze dan een blokkade in de voet tegen die ze manueel opheft. Saskia: ‘Vaak zie ik dan al een hele verandering in de beweging van mijn cliënt. Ik stel altijd een behandelplan op met daarin manuele podotherapie, een maatwerk-inlay of schoenaanpassing en soms de expertise van andere sportzorgers.’

    Eindelijk weer scoren
    ‘Ik behandel ook kinderen die fanatiek sporten. Ooit had ik een jongen van een jaar of acht in mijn praktijk. Hij zag er lusteloos uit en zijn moeder vertelde dat hij met voetbal geen tempo meer kon maken. Dit maakte hem ongelukkig, want hij had een passie voor voetballen. Toen ik de jongen onderzocht, bleek dat hij zijn grote tenen vastzette als hij liep. Logisch dat hij niet meer vooruit kwam! Ik heb zooltjes gemaakt waarmee hij zijn grote tenen makkelijker kon afrollen. Twee maanden later kwam hij op controle en ik herkende hem amper! Hij bruiste van de energie en vertelde enthousiast dat hij vaak gescoord had en het voetballen weer heel goed ging. Hij was heel blij, en ik daarom ook!’, besluit Saskia.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply