Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eerste hulp bij een dwarse peuter
    Rate this post

    Misschien herken je dit scenario. Je moet naar je werk, en daarvoor wil je je driejarige dochter naar de opvang brengen. Bij het ontbijt was al een moeilijk moment toen ze perse haar eigen boterham wilde maken. Maar nu de schoenen aan moeten, barst de bom. Wat je ook doet, je krijgt een schreeuwende ‘nee’ naar je hoofd geslingerd. Op tijd op je werk zijn kun je nu wel vergeten.

    De peuterpuberteit
    Het wordt wel eens de peuterpuberteit genoemd: de periode waarin een peutertje zich koppig en dwars gedraagt, en er soms geen land mee te bezeilen is. Het kind wil alles zelf doen, en zijn favoriete woord is ‘nee’. Het is normaal als je het gevoel hebt dat je geduld flink op de proef wordt gesteld. Waar komt dit gedrag nu vandaan? Dwars peutergedrag is onderdeel van de ontwikkeling. Het kind wordt ouder, en leert dat het een zelfstandig en onafhankelijk individu is. Doordat je kind leert dat het ‘nee’ kan zeggen, ontwikkelt de eigen wil. Deze ontwikkeling gaat door totdat je kind volwassen is. Maar er zijn een aantal momenten waarop het sterker naar de voorgrond treedt, zoals in de peuterperiode en de puberteit. Begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt, zou kunnen helpen om er beter mee om te gaan. Maar het is ook volkomen begrijpelijk als je er soms even niet uitkomt.

    Op eigen kracht verder
    Als je bij de opvoeding tegen moeilijkheden aanloopt, hoef je daar niet mee te blijven zitten. Ouderbegeleiding kan je helpen. Hierbij kijkt een ervaren opvoedcoach met je mee om je te leren omgaan met moeilijk gedrag van je kind. Daardoor krijg je meer inzicht in jouw relatie met je kind. Met behulp van praktische adviezen kunnen jij en je partner snel weer op eigen kracht verder. Je krijgt door de begeleiding meer inzicht over je manier van opvoeden en wat jullie als ouders belangrijk vinden voor de ontwikkeling van je kind. De kracht van de begeleiding zit in het aanleren van een positieve aanpak waarbij er meer ontspanning in het gezin terugkomt. Dit kan prettig zijn wanneer je het gedrag van je kind positief wil veranderen. Ouderadvies van een opvoedcoach kan ook welkom zijn als zich een grote verandering aandient in het leven van je kind, zoals een verhuizing of schoolkeuze. Of als er iets bijzonders aan de hand is, zoals ziekte van een dierbare.

    Bij het Centrum voor Kindertherapie worden gezinnen ondersteund om de rust in het gezin terug te krijgen. Samen met de kindertherapeuten wordt er gekeken naar waar de knelpunten liggen en wat de verbeterwensen zijn. Ouders leren een positieve opvoedstijl toe te passen, waarbij zij bewuster en steviger in hun opvoedrol komen en de kinderen weten beter wat er van ze verwacht wordt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply