Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eerste hulp bij pijn aan je hiel en hak!
    Rate this post

    Mank lopen, niet lang kunnen staan en pijn tijdens het lopen. Om over fijn kunnen sporten of bewegen maar te zwijgen. Nee, klachten aan je hiel of hak zijn geen pretje. Maar gelukkig: het kan anders. Tijd om in actie te komen!

    Naast de bovengenoemde klachten merk je ook dat je hiel of hak pijnlijk is als je erop drukt. Ook merk je dat lichamelijke inspanning de pijn alleen maar erger maakt. Herken je je hierin? Dan is er een grote kans dat je last hebt van hielspoor. Hielspoor is een pijnlijke aandoening waarbij er beschadigingen of scheurtjes ontstaan in de peesplaat die onder je voet doorloopt. Een geïrriteerde peesplaat kan veel pijnklachten geven, en je dagelijkse activiteiten flink belemmeren.

    De oorzaken van hielspoor
    De pijnklachten rondom de hak ontstaan meestal door overbelasting. Mensen met een lopend of staand beroep, verkorte kuitspieren of overgewicht hebben meer kans op het krijgen van een hielspoor. Hielspoor komt ook vaker voor bij mensen die beginnen met hardlopen of intensief hardlopen. Een eenmalige zware belasting kan ook een oorzaak zijn, zoals het lopen van de Vierdaagse. Bij kinderen tussen de 9 en 14 jaar komen deze klachten voor als ze veel sporten. Meestal is dat wanneer zij een sport beoefenen waarin ze veel rennen, zoals voetbal of hockey. Ze hebben vaker pijn aan het hielbeen, en minder vaak onder de voet. Ook bij kinderen is overbelasting de oorzaak. In alle gevallen is er vaak sprake van een bewegingsbeperking van de enkel.

    Behandeling voor jong en oud!
    Bij Fysiotherapie Hoogendoorn kun je terecht voor een effectieve manier van behandelen. De oorzaak van de pijnklachten wordt aangepakt met manuele therapie. De enkel en voet worden gemobiliseerd en de peesplaat kan ontspannen. De kuitspieren zijn vaak verkort en gespannen. Door de overbelasting zijn hierin vaak ‘triggerpoints’ te voelen. Een triggerpoint is een spierknoop die uitstralende pijn geeft naar bijvoorbeeld de hak. De triggerpoints worden behandeld met ‘dry needling’: het aanprikken van de spierknoop met een dunne acupunctuurnaald. De behandeling wordt vaak afgesloten met een ondersteunende tape.Door deze gecombineerde behandeling van manuele therapie en dry needling voel je meteen verlichting van de klachten. Na 3 tot 8 behandelingen kun je weer sporten en wandelen. Omdat kinderen jong zijn en vaak net iets andere klachten hebben dan volwassenen, kunnen zij vaak na de behandeling dezelfde dag weer pijnvrij trainen.

    Na drie behandelingen klachtenvrij
    Myra (9) speelt op hoog niveau hockey. Elke week traint ze drie keer en speelt ze één keer een wedstrijd. Het valt haar moeder op dat Myra regelmatig mank het veld afkomt. Omdat de mankheid de volgende dag weer over leek te zijn, zijn de klachten eerst een paar weken aangekeken. Maar Myra ging steeds langer en vaker mank lopen. Ook klaagde ze over pijn in haar linkerhak, en merkte ze dat ze niet meer voluit kon sprinten tijdens de wedstrijd. Kinderfysiotherapeut Caroline Hoogendoorn vond bij onderzoek duidelijke triggerpoints, spanning in de kuitspier en drukpijn op de hak. Na een behandeling van drie sessies, bestaande uit mobilisatie, dry needling en tape, is Myra weer klachtenvrij. Ze kan weer schitteren op het hockeyveld!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply