Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eet gezond en lekker en voel je fit!
    Rate this post

    Je wilt graag gezond leven, je fit voelen, maar kampt met overgewicht en hebt lichamelijke en/of psychische klachten. Je zit in een vicieuze cirkel van lijnen en overeten. Je wilt graag genieten van eten, maar eet als je je gestrest, verdrietig, boos, verveeld of eenzaam voelt. Je wilt graag anders eten, maar bent het spoor bijster in het woud van tegenstrijdige voedingsadviezen. Producten waarvan je dacht dat die gezond waren, blijken toch niet zo gezond te zijn. Je bent bang dat als je je voedingspatroon verandert, je niet meer lekker kunt eten. Je hebt behoefte aan heldere informatie en aan een aanpak die écht werkt.

    Wij zijn Wim Giphart en Petra Pezarro en leven al bijna 30 jaar samen. We hebben ieder onze eigen praktijk, en niet zo lang geleden werkten we nog geheel afzonderlijk. Wim houdt zich bezig met alles wat met voeding, lichamelijke gezondheid en leefstijlfactoren te maken heeft, Petra richt zich op het psychisch welbevinden.
    Onze overtuiging is dat een gezond lichaam en een gezonde geest één geheel vormen. Ook onze vakgebieden zijn niet los van elkaar te zien. Door samen te werken, versterken we elkaar. Daarom hebben we besloten om onze krachten te bundelen. We vullen elkaar aan met onze kennis, ervaring en passie.

    Wisselwerking
    Waarom is een gemeenschappelijke aanpak zo waardevol? Alles in ons lichaam heeft een wisselwerking: wat we eten, is van invloed op het brein, het immuunsysteem én onze stemming. Voedingstekorten kunnen leiden tot psychische klachten. Je kunt bijvoorbeeld somber worden door een tekort aan vitamine D en omega-3 vetzuren. Bepaalde voedingsmiddelen maken dat we ons energiek voelen of juist futloos. Zo zorgt een suikerverslaving voor herhaaldelijke dips in de energie.
    Wim is opgeleid in de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI). Hij geeft adviezen bij uiteenlopende lichamelijke klachten en kan je adviseren rond de manier waarop je het beste kunt afvallen en toch lekker en gezond kunt eten. Hij kijkt of er lichamelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Is er bijvoorbeeld sprake van een niet goed functionerende schildklier? Speelt stress een rol? Bij langdurige overmatige stress zorgt een te hoge cortisolwaarde er namelijk voor dat spierweefsel omgezet wordt in glucose en vetweefsel. Op den duur kan een bijnier­uitputting ontstaan.

    Onderzoek
    Het is belangrijk om een volledig beeld van iemands gezondheidssituatie te krijgen. Om dit in kaart te brengen, kunnen er naast een intakegesprek verschillende onderzoeken worden verricht, zoals bloed- en speekselonderzoek. Eventuele tekorten of verstoringen worden daarmee aangetoond. Vervolgens kunnen fysieke aandoeningen worden behandeld. Een waardevol hulpmiddel is de neurotransmitterprofielbepaling van Eric Braverman. Hiermee wordt inzicht verkregen in verstoringen binnen de neurobiochemie en kan een disbalans worden hersteld. Uitleg over de verschillende werkingsmechanismen is hierbij noodzakelijk. Hoe beter je deze begrijpt, hoe gemotiveerder je aan een bepaalde aanpak kunt werken. Daarnaast krijg je vele tips voor het bereiden van gezond en lekker eten.

    Gesprekken en oefeningen
    Petra richt zich op de psychologische kant van overgewicht. Zij is opgeleid tot therapeut Integratieve Psychotherapie, waarbij zij technieken vanuit verschillende invalshoeken combineert, afgestemd op de behoefte van het individu. De sessies bestaan uit gesprekken en oefeningen.
    Wanneer je eet uit behoefte aan troost, liefde, rust of om je gevoelens te dempen, werkt het niet als je slechts je eetgedrag probeert te veranderen. Het is noodzakelijk om stil te staan bij je emoties en gedachten. Wanneer je deze probeert te onderdrukken of te vermijden, werkt dit averechts.
    Wat wel werkt, is om aandacht te geven aan alles wat er in je omgaat. Aan de signalen van je hoofd, je lichaam, je hart. Aan alles wat je voelt en denkt. Om te voelen in plaats van te vullen. Hiermee schep je ruimte, wat betekent dat je op een andere, meer ontspannen manier met je emoties en gedachten om kunt leren gaan. Tevens geeft het je inzicht.
    Het is belangrijk om te ontdekken welke overtuigingen verandering in de weg staan. Welke ondermijnende gedachten heb je die ervoor zorgen dat je toch meer of anders eet dan je eigenlijk wilt? Je leert hoe je met deze ‘innerlijke saboteurs’ kunt omgaan.
    Door naar je lichaam te luisteren, ga je herkennen waar je werkelijk behoefte aan hebt. Heeft je lichaam voedsel nodig of eet je om een onprettig gevoel te overstemmen? Je bewustzijn van honger- en verzadigingssignalen wordt vergroot. Door waar te nemen, ga je verbanden zien tussen gedachten, emoties en eetgedrag. In plaats van te gaan eten bij stress en onlustgevoelens, ben je in staat om voor alternatieven te kiezen en de dingen te doen die je echt wilt.

    Door zowel de fysieke als psychische klachten aan te pakken, geef je je gezondheid een geweldig positieve impuls. Wij begeleiden je daar graag bij.
    De aanpak van overgewicht is slechts een voorbeeld van onze samenwerking. Ook bij bijvoorbeeld burn-out is een gecombineerde aanpak effectief.

    Wil je meer weten? Bel of mail ons!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply