Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eet vezelrijk – je darmen zijn er blij mee!
    Rate this post

    Het moet even gebeuren, en meestal denk je er niet eens bij na: naar het toilet gaan voor een grote ­boodschap. Meestal spoel je direct door, je wast je handen en gaat gewoon weer door met je werk­zaamheden. Weg ermee! Maar het is verstandig om zo nu en dan eens achterom te kijken. Waarom? ­Omdat je ontlasting heel veel zegt over je gezondheid. Het eten van voldoende voedingsvezels is de  basis voor een goede stoelgang.

    ‘Voedingsvezel’ is de verzamelnaam voor een aantal stoffen in de celwand van planten. Deze vezels bevinden zich dus alleen in plantaardige producten. Vezels zijn voor de mens niet te verteren. Bij het bewerken van voedings­middelen is het grootste deel van de voedingsvezel ­weggehaald. Onbewerkte producten zijn daarom over het algemeen rijker aan voedingsvezel.

    Waarom vezelrijke voeding?
    Bij bepaalde darmaandoeningen is voeding met veel vezels noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij obstipatie (verstopping, trage stoelgang), aambeien en divertikels (uitstulpingen van de dikke darmwand). Deze voeding stimuleert de darmwerking en zorgt voor méér, en dus zachtere, ontlasting.

    Wat kun je zelf doen?
    Allereerst is het belangrijk om voldoende vocht te ­gebruiken: minimaal 2 liter per dag. Drink je te weinig,  dan wordt de verstopping juist erger.
    Eet veel groente, fruit, aardappelen en volkorenbrood om het vezelgehalte van voeding te verhogen. Zorg ook voor veel variatie in vezelrijke producten.

    Wat doet CWZ?
    Ook als je ziek bent, is goede voeding belangrijk. De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. In CWZ kunnen patiënten terugvallen op diëtisten en voedingsverpleegkundigen. Zij begeleiden hen op een praktische, professionele en persoonlijke manier. Met andere woorden: CWZ geeft advies op maat over ‘verstandig eten’. Alleen dan lukt het om zo’n advies ook op te volgen, en het eet- en leefpatroon aan te passen.  Dit kan positief bijdragen aan het genezingsproces, het welzijn en voorkomen van complicaties.
    Meer informatie is te vinden op www.dietetiek.cwz.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply