Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eigenlijk wist je dit allang
    Rate this post

    Wanneer we besluiten dat er ‘nu echt iets moet veranderen’, dan willen we snel resultaat. En laat dat nu net iets zijn waar diëten en voedingshypes op inspelen: zij beloven vele kilo’s gewichtsverlies in korte tijd en maken dit ook waar. Na een voorspoedige start lukt het echter vaak niet om de strenge regels van het dieet vol te houden, waardoor we terugvallen in ons oude eetgedrag en soms zelfs zwaarder worden dan vóór het dieet.

    Diëten en voedingshypes houden geen rekening met de onderliggende problematiek van het overeten. Zij spelen in op de hoeveelheid en het soort voeding dat wij eten, elke hype weer net even in een ander jasje, waardoor ze ons steeds opnieuw verleiden alsof er nu dan toch écht een oplossing is gevonden en we vóór die tijd alles verkeerd deden. Echter is het gewichtsverlies door alle diëten en voedingshypes uitsluitend te danken aan het feit dat zij bewerkstelligen dat we minder calorieën binnenkrijgen dan we verbruiken en dat je daarvan afvalt, wisten we zelf toch eigenlijk al heel lang.

    Bewustzijn
    Maar waarom eten we dan toch die zak chips leeg, of kopen we die reep chocolade, terwijl we ons nog zó hadden voorgenomen dit niet te doen? Daar gaat het over in mijn praktijk: zicht krijgen op de reden waarom het misgaat. Ik hoor vaak terug dat mijn cliënten, na een eerdere mislukte poging om af te vallen, de opmerking kregen dat zij ‘niet voldoende gemotiveerd’ zouden zijn. Veel van mijn cliënten hebben dan ook de overtuiging dat zij hebben gefaald. Mijn visie is dat het bestrijden van overgewicht door je uitsluitend te focussen op voeding een vorm is van symptoombestrijding, maar geen oplossing voor het daadwerkelijke probleem. Nu klinkt ‘probleem’ misschien heel zwaar, maar dat hoeft het zeker niet altijd te zijn! Een veel voorkomend probleem dat ik in de praktijk bijvoorbeeld tegenkom is, met name bij vrouwen met een baan en jonge kinderen, dat zij slecht blijken te eten door een planningsprobleem. Zodra zij zich hier bewust van raken en het planningsprobleem aanpakken, pakken zij daarmee ook het overgewicht aan. Wanneer ik mijn cliënten uitleg dat het falen van diëten dus niet zozeer te wijten valt aan hun inzet, maar aan het feit dat zij niet de kern van hun probleem aanpakken, kan dit een emotioneel moment zijn.

    Maatwerk
    Mijn aanpak kenmerkt zich door maatwerk: ik ga niet uit van een standaard menu of van een ideaal gewicht, maar van wat mijn cliënten in hun voedingspatroon als problematisch eetgedrag beschouwen en ook wat zij níét als fout ervaren. Aansluiten bij wat mijn cliënten daadwerkelijk willen veranderen voor altijd, is de sleutel tot succes. Zo is het voor de één een ‘quick win’ om roomboter te vervangen door halvarine, terwijl de ander mogelijk helemaal niet bereid is om de roomboter te laten staan. Het gaat erom dat mijn cliënten leren bewuste keuzes te maken door kennis over producten én kennis over zichzelf en daarmee hun leefstijl op realistische wijze kunnen veranderen en omarmen.

    Annouschka van Leersum

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply